Juhtkiri: Aasta algas rosinatega

Rosinate ja Paunvere ehk kirjandusliku Palamusega seoses tuleb esimesena meelde Joosep Toots, kes käskis Kiirel organiseerida oma pisivenna ristimispeoks küpsetatava saia sisse piisaval hulgal rosinaid, sest muidu pidavat tema hakkama neid saia seest noaotsaga taga ajama nagu narr. Nüüd on rosinate ja Palamuse vahele tekkinud teinegi seos: Eesti Lastekirjanduse Keskus tunnistas Aasta Rosina 2007 auhinna vääriliseks Lutsu ?Kevade? kommenteeritud kooliväljaande, mille üheks autoriks on Palamuse kihelkonnakoolimuuseumi pedagoog Aili Kalavus.

Maailm meie ümber muutub üha kiiremini. Tänastele varateismelistele tundub seegi uskumatuna, et üsna hiljaaegu tuli inimestel läbi ajada ilma mobiiltelefoni, interneti ja arvutita. Lutsu-aegsesse, st XIX sajandi lõpu kooliellu sisseelamine on nende jaoks veelgi raskem. Selleks, et eestlaste paljude põlvkondade üks lemmikteos tekstis esinevate arusaamatute mõistete tõttu tänapäeva lastele võõraks ei jääks, saigi kokku pandud ?Kevade? kommenteeritud ning rohkete joonistuste ja fotodega illustreeritud kooliväljaanne, mille lastekirjanduse keskuse spetsialistid mulluse lasteraamatusaagi hulgast kui kõige omanäolisema välja noppisid.

Lisaks ühe auhinna-rosinakoti Palamusele jõudmisele peaks iga kirjandussõbra tuju tõstma Eesti Lastekirjanduse Keskuse uute ruumide valmimine Tallinna vanalinnas Pikal tänaval, otse meremuuseumi vastas: just keskuse soolaleivapeol Aasta Rosina auhind ju kätte antigi. Niipalju, kui telerist ja suurtest lehtedest näha ja lugeda sai, on Eesti juurde saanud ühe otsast otsani head vaimu täis ning lapsi nii intellektuaalselt, emotsionaalselt kui ka esteetiliselt hariva paiga, kuhu iga inimene võib sisse astuda ja mitmesugustes ettevõtmistes kaasa lüüa, kusjuures täitsa tasuta.

Nii et Eesti Vabariigi juubeliaasta on alanud suurepärase ning ühtaegu minevikku ja tulevikku vaatava ?rosinaga?. Keskuses asuvas lastekirjanduse muuseumis saab tutvuda ka nii vanade lasteraamatutega, mida raamatukogust enam võtta pole. Samas nakatab põneva muinasjutupööninguga maja ehk nii mõnegi lapse lugemispisikuga ning muudab seega roosilisemaks nii eesti kirjanduse kui ka kogu kultuuri tulevikuväljavaated.

Jõgevamaa lastel on lastekirjanduse keskuses küll natuke kauge käia, ent Tallinna ekskursioonile sõites ? ja seda ju ikka vahetevahel tehakse ? tasuks nüüd ka selle asutuse külastamine päevakavva planeerida.

blog comments powered by Disqus