Jõgeva peab võidupüha paraadi korraldamist tunnustuseks

 

Jõgeva linnavalitsus ja Jõgeva linnavolikogu peavad presidendi kantselei ja Kaitseliidu otsust korraldada tänavune võidupüha paraad märkimisväärseks tunnustuseks maakonnalinnale.

Jõgeva linnapea Viktor Svjatõsevi sõnul pole nii pidulikku ja väärikat sündmust Jõgeval varem toimunud. „Selline valik on tunnustus ja usaldus kõikidele linna elanikele. Jõgeva ja linna lähiümbrus on tugevasti seotud ka Eesti vabadusvõitluse ajalooga. Laiusel on sündinud riigimees ja Tartu rahu Eesti Vabariigi poolne sõlmija Jaan Poska, Aidus toimus vabadussõja lahing, Jõgevat kui raudteelinna läbisid rongid vabadussõdalastega,” rääkis linnapea.

Linn saab kulutuste katmisega hakkama

„Jõgeva on valmis paraadil osalejaid vastu võtma. Seoses Jõgeva seitsmekümnenda aastapäeva tähistamisega on viimastel aastatel muudetud nägusamaks kesklinn ja linna teisedki piirkonnad. Paraadi läbiviimisega kaasnevad kaudsed kulutused, mille katmisega saab linn hakkama,”  lisas linnapea. 

„Jõgeva ongi viimane maakonnakeskus, kus asub Kaitseliidu malev ja kus võidupüha paraadi pole veel toimunud. Nii et õiglane otsus igati,” märkis Kaitseliidu avalike suhete osakonna ülem Neeme Brus. Kaitseliidu võidupüha paraad toimub 23. juunil. Brus ei osanud veel öelda, kui palju osalejaid Jõgeva paraadile tuleb.

Kaitseliidu Jõgeva maleva pealik Janno Rosenberg sai paraadist teada samuti alles teisipäeval. Osalejate täpset arvu ei osanud ka tema praegu öelda.  „Kaitseliidu Jõgeva malev on valmis paraadi läbi viima,” kinnitas Rosenberg.

Kui palju paraadi korraldamine võib Kaitseliidu Jõgeva malevale lisakulutusi tuua, ei osanud Rosenberg veel täpsemalt öelda.

Eestis odavam kui Lätis

Esialgse kava järgi pidi paraad president Toomas Hendrik Ilvese ettepanekul ja kokkuleppel Läti riigipea Valdis Zatlersiga toimuma Cesises, tähistamaks vääriliselt Võnnu lahingu 90. aastapäeva.

Presidendi kantselei avalike suhete osakonna juhataja ütles, et arvestades majanduskriisist tingitud vajadustega olla avaliku sektori kulutustega võimalikult kokkuhoidlik, otsustasid Eesti ja Läti pool mitte korraldada tänavuse võidupüha paraadi kahe maa vabatahtlike riigikaitseorganisatsioonide ühisparaadina Cesises (endises Võnnus). Sellepärast peetaksegi Eesti Kaitseliidu võidupüha paraad 23. juunil maakonnakeskuses, kus ei ole iseseisvuse taastamise järgselt veel võidupüha paraadi korraldatud,” lisas avalike suhete osakonna juhataja.

Eestist pidid Lätti ühisparaadile minema Kaitseliidu Lõuna-Eesti malevate üksused ja noorteorganisatsioonid kokku ligi 500 inimesega. Läti poolt oleks üritusest osa võtnud Zemessardze üksused samuti umbes 500 liikmega.

Võnnu lahing oli Eesti ja Läti omariikluse ajaloo jaoks otsustava tähtsusega, sest 1919. aasta juunis lõid Eesti ja Läti ühinenud väed puruks baltisaksa Landeswehri.

Kaitseliit korraldab võidupüha paraade alates 2000. aastast igal aastal 23. juunil. Esimene paraad oli Haapsalus, mullu aga Tallinnas, kus osalejaid oli umbes 1300.  

iii

HELVE LAASIK

JAAN LUKAS 

blog comments powered by Disqus