Tourestil sündis uus publikurekord

Kaheteistkümnes rahvusvaheline turismimess Tourest tõi juba laupäeva hommikutundidel kohale nii palju rahvast, et päeva jooksul püstitati enam kui 11 000 huvilisega suisa messi laupäevaste külastajate rekord.

Tund pärast avamist lookles Jõgevamaa boksi juures järjekord. „Mida siin jagatakse?“ küsis üks vanaproua ja võttis järjekorra lõpus koha sisse. Tema ees seisnud noormees teatas, et küüslaugusuppi. Vanaproua kirtsutas nina ja tahtis juba järjekorrast eemale tõmbuda, kui ilmus soliidne härra, kes teatas, et tema küll kavatseb seda suppi proovida. Nii ei jäänud ka ninakirtsutajal muud üle kui  Jõgeva linnavalitsuse kultuuritöö peaspetsialisti Maie Puusepa käest tass supiga vastu võtta. Supiports söödud, kiitis naine: „Väga maitsev oli!”.

26 liitrit küüslaugusuppi

Puusepa sõnul kasutas Jõgeva linn võimalust ja kutsus küüslaugusuppi pakkudes inimesi suvel Jõgevale küüslaugufestivalile. Küüslaugusupi pakkumine liikumisummikuid ei tekitanud. „Me alustasime pisut varem ja ennetasime ummikud. Suppi läks kokku kaks termosetäit ehk 26 liitrit ja oleks läinud veelgi rohkem, aga lihtsalt polnud rohkem kaasas. Kohvitassi kaupa jagades oli see paras toitev ja maitsev suutäis. Osa inimesi ütles, et nad saidki kõhu täis,“ märkis Puusepp.

Suppi tuli järgmise termosetäiega talle appi jagama Jõgeva linnavalitsuse arenduse peaspetsialist Erki Teder.

Põltsamaa muuseumi juhataja Rutt Tänava sõnul oli külastajaid piisavalt palju juba reedel, kui mess avati. Siis pakkus maakonna boksis Voore külalistemaja Kalevipoja mõõga kujulist võileivatorti maavanem Aivar Kokk.

Rutt Tänava kinnitusel oli kõige rahvarohkem päev muidugi laupäev ja ka pühapäeval polnud külastajatest puudust.

„Kõige rohkem tehti Põltsamaa puhul juttu roosiaiast,” ütles Rutt Tänav. Tema sõnul ei olnud keegi üllatunud, et näe, Põltsamaal on roosiaed. „Veel küsiti veinitehase kohta, et kas ikka tegutseb veel,” lisas Tänav. Tema hinnangul võivad reisikorraldajad suveks küll oma rühmad veinikeldrisse tuua.

Rutt Tänavale hakkas silma, et seekord polnud Tourestil kuigi palju trükisekorjajaid. „Inimesed olid väga konkreetsete huvidega. See on kokkuhoiu ajal väga tore. Meil ei saanud kaasavõetud trükised otsa, osa tõime isegi tagasi,” lisas ta.

Pühapäeval pakkus Rutt Tänav Jõgevamaa boksis külastajatele jutu hakatuseks Põltsamaa veini. „Järjekorda ei tekkinud, aga kogu aeg sai kallata küll,” märkis ta.

„Ühiselt välja minnes jätkub atraktiivsust ja jõudu kolmeks päevaks,” lisas Maie Puusepp.

Tuntud stseene Kevade filmist

Oskar Lutsu kihelkonnakoolimuuseumi direktor Arne Tegelmann filmis messil kümme Lible ja Arno dialoogi. Tegemist on stseeniga Kevadest, kui Arno tuleb hommikul kooli ja Lible küsib, kuhu ta nii vara läheb. Laupäeval näidati neid kõiki ka suurel ekraanil. Publiku hinnangul oli Arnona parim Siim, kes oli messil Lurichi rollis.

Tänavu 25. veebruaril möödub 40 aastat päevast, mil Palamusel alustati Kevade-filmi võtteid. Esimene võte tehti Palamusel 1. märtsil 1969. „Aprillis ja mais tahame filmida muuseumi külastavate truppide esituses stseene Kevadest just nii, nagu Kruusement seda tegi. Külalised valivad osatäitjad välja, õpivad teksti pähe, nelja nädala jooksul võtame nad vastu ja filmime nende esitatu. Need on 15-20minutilised lõigud, suve jooksul monteerime kõik kokku ja saadame sügisel ka osalejatele mälestuseks DVD. Oleme ka Tallinnfilmi käest selleks luba küsinud. Me ei müü ega paljunda neid klippe,” kinnitas Arne Tegelmann. Ta loodab, et filmitegijad ei keela muuseumil taolisi lõike salvestada.

Muuseumiaastal algab Jõgevamaal külastusmäng, kus 20 muuseumi või muuseumituba külastades kogub inimene templeid külastuspassi. Mäng algab 1. juunil ja lõpeb 30. septembril. Kui külastatud on teatud arv muuseume, annab inimene külastuspassi ära. Osalejate vahel loositakse välja huvitavaid auhindu.

Laupäeva hommikupoolikul kartis Arne Tegelmann jääda ilma oma häälest, sest rääkida tuli pidevalt ja palju. Esmaspäeva hommikul oli tal hääl alles. „Hästi läks,” oli ta rahul.

EASi Palamuse Turismiinfokeskuse juhataja Anneli Villem ütles, et tema sai messilt väga palju huvitavat infot ja materjale, mida suvel turistidele jagada. „Majandussurutist ma ei täheldanud. Loteriidel olid väga head auhinnad. Kõik loteriipiletite pakkujad müüsid neid esimesel päeval rekordarvu, eelmistel aastatel pole messil nii palju kunagi müüdud,” nentis ta.

Rohkesti külastajaid jagus siseturismile pühendatud halli kõikidesse boksidesse. Raskete majandusolude tõttu pidi üsna palju eksponente väikesesse halli ära mahtuma, sest suurem pind tähendanuks kõrgemat hinda.

Suures hallis, kus suured turismifirmad, püsisid pikad järjekorrad odavatele laevapiletitele. Ostjaid jagus varahommikust messipäeva lõpuni.

iii

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus