Jõgeva maavanem Aivar Kokk märkis tseremoonia sissejuhatuseks, et raamatu “Tervislik toit lastele” esitlemiseks on suurepärane paik just Põltsamaa Ametikooli kokalabor, kus toiduvalmistamise ehtsas keskkonnas ollakse. Aivar Kokk on kirjutanud raamatule ka eessõna.
“Me korraldasime võistluse nimega “Lõbus, tervislik ja taskukohane unistuste toit lasteaias ja koolis?, kus lapsed toitudest kirjutades ja pilte joonistades oma ideid välja pakkusid. Võistlusele laekusid tööd 11 koolist ja 9 lasteaiast. Järgnevalt koostati lasteaedade ja koolide kokkade ja toitlustus- ja tervisespetsialistide nõuannete põhjal retseptid,” rääkis raamatu toimetaja, Jõgeva maavalitsuse terviseedendamise peaspetsialist Eha Anslan.
“Ma pakkusin esmalt välja idee, et koolide ja lasteaedade kokkade jaoks võiks trükkida teatmiku, milles oleksid vajalikud juhised ja nõuanded toitude valmistamiseks. Maavanem Aivar Kokka eestvedamisel arenes idee aga sisuka ja põhjaliku raamatu väljaandmiseks. Retseptiraamatule annab väärtuse, et selle loomine oli kollektiivne töö, milles osales üle paarikümne inimese,” ütles Tartu Tervisekaitsetalituse Jõgevamaa osakonna inspektor Antonina Järviste, kes on raamatu üks koostajaid.
Tervisearengu Instituudi ekspert Tagli Pitsi, kes samuti üks raamatu koostajaid, arvutas välja tutvustatavate toitude toitainelise väärtuse. “Silmas tuli pidada sedagi, et lapsed toidu ära sööksid. Me võime teha tervislikku toitu, kuid kuid see peab lastele ka maitsema. Mõistagi on hea toidu tegemiseks tarvis nii kokkade meisterlikkust kui ka omajagu raha,” lisas ta.
Raamatu “Tervislik toit lastele” koostamisel osales ka Eesti Toitumisteaduse Seltsi eestvedaja, tuntud lastearst Mai Maser.
Antonina Järviste, Tagli Pitsi ja Mai Maser on kirjutanud raamatusse ka artiklid, milles käsitletakse toidu valmistamise põhimõtteid Jõgevamaa koolides ja lasteaedades, laste toidu eelistusi ja toidu mõju laste tervisele.
“Lapse toiduportsjon peab vastama tema isule, aga ka kaalule, olles pigem väiksem, kuid mitmekesine. Eriti oluline on, et kasvav organism saaks kõiki vajalikke toiduaineid teaduslikult põhjendatud vahekorras, see tähendabki tasakaalustatud toitumist,” kirjutas doktor Mai Maser.
Raamatut illustreerivad Väino Valdmanni, Anatoli Makarevitsi, Andres Loorandi, Põltsamaa Ametikooli kokaeriala õpetaja Anneli Arro ja mitmete teiste autorite fotod.
Esitlusel kingiti raamatud maakonna koolidele ja lasteaedadele. “Meie kool on tervist edendav kool, mõtleme pidevalt, kuidas lapsi tervislikult toitlustada. Raamatusse pakkusime aga välja täidetud hakkliharulli retsepti,” lausus Kalli Kadastik, kes töötab kokana Esku-Kamari koolis.
“Usutavasti hakkame seda raamatut iga päev toidu valmistamisel kasutama,” arvas Puurmani lasteaia majandusjuhataja Lea Tupits.
“Lastetoite tutvustav retseptiraamat on igati vajalik ja kindlasti on sellest kasu ka igapäevases õppetöös,” avaldasid arvamust Põltsamaa Ametikooli kokanduse eriala õpilased Külli Ain ja Elli Jäger, kes peavad tervisliku toidu tähtsaimaks omaduseks vitamiinirikkust.
JAAN LUKAS