“Taevaredel” sai riigifestivalil preemia

Lisaks lavastuspreemiale sai Tabivere trupp ka ühe näitlejapreemia: see anti Raivo Jürgensonile nn Esimese mehe rolli eest. Madis Kõivu tekstil põhineva ?Tali? lavastusega osalenud Palamuse Amatöörteater tõi riigifestivalilt koju aga koguni kolm näitlejapreemiat: need said Jaanus Järs Arno, Mati Linno Lutsu ja Peeter Novoseltsev Lible rolli eest.

 Kaks Jõgevamaa truppi osalesid festivalil kumbki eri kategoorias:  palamuslaste ?Tali? valis kunstiline toimkond video põhjal festivali põhiprogrammi, tabiverelaste ?Taevaredel? pääses festivalile kui maakondliku eelvooru parim. ?Taevaredel? osutuski parimaks seitsme maakondlikest eelvoorudest valitud lavastuse hulgas, kuue põhiprogrammi lavastuse hulgast hindas zhürii parimaks samuti Jüri Tuuliku tekstil põhineva ?Meretaguse asja?, mida mängis Haapsalus tegutsev teater Randlane. Põhiprogrammi hindasid kultuuriministeeriumi teatrinõunik Tõnu Lensment, teatriteadlane Anneli Saro ja teatrikriitik Andres Keil, maakondade paremaid teenekas kooliteatrijuhendaja Maret Oomer, Võru Teatriateljee juht Tarmo Tagamets ja lavastaja Eva Klemets.

?Arutelul kiitsid zhüriiliikmed ?Taevaredelit? hea materjalivaliku ning osaliste siira ja ausa mängu eest,? ütles Tabivere valla kultuurijuht Tiina Tegelmann. ?Kriitilisemalt suhtuti lavakujundusse, mis leiti olevat liialt vanamoodne ja üksühene. Teatav modernne nihestatus olnuks Tarmo Tagametsa arvates huvitavam.?

Palamuse Amatöörteatriga tüki ?Tali? välja toonud Raivo Adlas kurtis, et tema jaoks jäi põhiprogrammi zhürii arutelul välja öeldud seisukoht üpris segaseks.

?Ma sain aru, et mulle heideti ette seda, et ma teen harrastajatega samasugust teatrit, nagu tehakse kutselistes teatrites, aga ma ei saanud aru, miks seda zhüriiliikmete meelest teha ei tohi,? ütles Adlas. ?Minu meelest tasubki teatrit ainult siis teha, kui seda hästi tehakse.?

Mõistagi ei olnud ?Tali? lavastus pärast kümnekuulist mängupausi ka enam päriselt see, mis ta oli tänavu jaanuaris Palamusel toimunud etendustel. Ka lavakujundust ei saadud päris samadel põhimõtetel üles ehitada, ent Adlase meelest toimis päris hästi ka Võru variant.

?Publikule igatahes meeldis, mõni pühkis pisaraidki. Ja tuleva aasta veebruariks kutsuti meid ?Taliga? kolmeks päevaks Saaremaale,? ütles Raivo Adlas.

Videovariandis pääses festivalile ka üks Raivo Adlase suvelavastus: Leevaku hüdroelektrijaama 60. aastapäevaks tehtud ?Jõujaam?, mida mitmest Põlvamaa paigast kokku tulnud harrastustrupp suvel tervelt üheksa korda menukalt mängis. Raivo Adlas pälvis ka tunnustusmärgi teenete eest harrastusteatrielu edendamisel. Võru kultuurimaja Kannel pere pälvis aga sündmuse hea korralduse eest festivalikülaliste tunnustuse.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus