VAT Teater tähistab 20. sünnipäeva

Teatri uue hooaja ning sünnipäevasündmuste sarja avas 20. septembril Rahvusraamatukogu teatrisaalis esietendunud lavastus ?Pink?, mille tõid vaataja ette Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia Kõrgema Lavakunstikooli 23. lennu lavastaja õppesuuna tudengid Uku Uusberg ja Robert Annus. Ühise pealkirja all etendus kaks lugu: Jon Fosse “Talv” ja Edward Albee “Loomaaialugu”. Lavatöödes mängivad Katariina Lauk, Robert Annus, Alo Kõrve (Tallinna Linnateater) ja Margus Prangel (Eesti Draamateater). Noorte lavastajate juhendaja oli Ingo Normet.

24. ja 25. septembril oli Rahvusraamatukogu kohvikus VAT Teatri eestvõtmisel avatud Euroopa teatrikohvik. Londoni, Amsterdami, Lille?i ja Tallinna teatritegijaid ühendava projekti raames loeti ette põnevamaid uusi näitemänge kogu Euroopast.

VAT Teatri aastapäeva tähistamine saab hoogu juurde oktoobri alguses, mil ilmub teatrikriitik Rait Avestiku raamat ?Isiklik teater?. See raamat võtab kokku VAT Teatri 20 aasta ajaloo ja loometeod. Sünnipäevapeoks ilmub ka omaaegse Raadio2 ülipopulaarse kuuldemängusarja ?VAT Muinasjutt? esimene CD, kus peal valik parimatest paladest. Sünnipäeva tähistab teater 12. oktoobril KUMU auditooriumis etendusega ?Kalevipoeg?.

VAT Teater on Eesti esimene professionaalne vabateater, mis 1980. aastate lõpul perestroika tuultes tegevust alustas. Oma lavaaja vältel on tehtud väljapaistvaid teatritegusid Eestis ja raja taga, võidetud teatrifestivalidel peaauhindu, korraldatud ise festivale, toodud lavale näitetükke suurtele, keskmistele ja väikestele. Teatri publikuhulk on viimastel aastatel stabiilselt 25 tuhat vaatajat. Sellega edestatakse kõiki teisi nn väiketeatreid. VAT Teater annab Eesti väiketeatritest ka kõige enam etendusi, seda tehakse nii kodulaval Rahvusraamatukogu teatrisaalis kui ka ringreisidel. VAT on esinenud Euroopas, Aasias, Aafrikas. Uus hooaeg viib teatri ka Ameerika mandrile etendusi andma.

TIIU TALVIST

blog comments powered by Disqus