Kesk-Eesti parima supi tiitlile kandideeris ühtekokku kuus suppi: peale võitjaks tulnu veel OÜ Jaanalinnufarmi/ Sassi talu supp ?Sassi talu Imelik?, Tammemäe külalistemaja ulukilihasupp ?Jahi õnn?, Jõgeva Sordiaretuse Instituudi/ Külalistemaja Hämarik ?Mehine hernesupp?, mis valmistatud supihernest ?Mehis?, Ilmatsalu motelli supp ?Sügise lemmik? ning Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakooli supp ?Maamehe kõhutäis?. Hommikul kodus valmis keedetud supid toodi termostes kohale ning hoiti elektripliidil soojas.
?Igal võistlejal oli kaasas kakskümmend liitrit suppi, nii et välja jagada oli tervelt kaks tuhat supiportsu, aga kõik see sai tunni ajaga otsa,? ütles Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja avalike suhete juht Malle Lind. ?Kes suutis kõik kuus suppi ära degusteerida, võis täita hääletuslehe ja selle kasti lasta. Kes rahvalt kõige enam hääli kogus, oligi võitja.?
Maire Kõutsi keedetud hapukapsa-püreesupp oli Malle Linnu sõnul tõeline leid.
?Uskumatu, et hapukapsa võib nii pehmeks keeta, et seda saab püreerida! Ja kui hõrgu kombinatsiooni annab see rõõsa koorega!? ütles Malle Lind. ?See on küll üks asi, mida tasuks tootena edasi arendada.?
Ärisaladus
Lõuna-, Põhja- ja Kesk-Eesti parima supi valimise võtsid EPKK ja MTÜ Eesti Maaturism Eesti toidu arengukava raames ette selleks, et anda maal tegutsevatele toitlustusettevõtetele ja turismitaludele võimalus end tutvustada. Kui rahvale selliselt ürituselt mõni supp meelde jääb, siis oskab ta selle keetja tulevikus ka üles otsida. Tulevikus on põllumajandus-kaubanduskojal ja Eesti Maaturismil plaanis paremad supiretseptid vihikuna välja anda. Iseasi, kes oma retsepti korraldajatele andis ja kes mitte.
?Retsepti avaldamine oli täiesti vabatahtlik,? ütles Malle Lind. ?Hea toidu retsepti võib vabalt käsitleda ka kui firma ärisaladust. Ka Kesk-Eesti parima supi valimisel oli neid, kes supi koostise enda teada jätsid.?
Parima supi autor Maire Kõuts töötab Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli sööklas kokana. Hapukapsa püreesupi retsepti ?pärandas? tema sõnul koolile selle endine õpilane Kristo Putnik.
?Kas ta sai selle retsepti kusagilt või mõtles ise välja, seda ma ei teagi,? ütles Maire Kõuts. ?Igal juhul tundus see piisavalt omapärane, et sellega supivõistlusele minna.?
Head kapsast vajaNii suurt kogust hapukapsa püreesuppi, kui võistluse jaoks tarvis oli, polevat Maire Kõuts senini veel kunagi keetnud. Väiksemate kogustega katsetades oli ta aga selgeks saanud ühe raudse reegli: püreesupi jaoks igasugune hapukapsas ei sobi, vaja on tõeliselt head hapukapsast. Nüüd, mil supp rahva poolt parimaks tunnistatud, lubas Maire Kõuts seda ka söökla menüüs katsetama hakata.
Kesk-Eesti oli viimane piirkond, kus parim supp välja selgitati. Põhja-Eesti parim supp selgus juba 11. augustil Tapa linna päevadel ja Lõuna-Eesti parim supp 25. augustil Lüübnitsa sibula-, kala- ja käsitöölaadal. Põhja-Eesti parimaks tunnistati Õnnela Külalistemaja perenaise Õnnela Neideki valmistatud supp ?Seenelise unistus?, Lõuna-Eesti parimaks Uhtjärve Ürgoru Nõiariigi peakoka Anti Värtoni keedetud nõgesesupp.
?Mullu võtsime Eesti toidu arengukava raames lähema vaatluse alla hautatud toidud, tänavu siis supid. Missuguse valdkonnaga tuleval aastal jätkame, ei oska veel öelda,? sõnas Malle Lind.
RIINA MÄGI