Vaated kodualevikule

 Ju oli siis Jõgeva alevikku ehk rahvakeeli Sorti portreteeriv näitus taevastele jõududelegi meelepärane. Alevikurahvast ja muudest huvilistest rääkimata. Oma viimase paari aasta fototabamuste näitamiseks oli Jõgeva Sordiaretuse Instituudi teadur Reine Koppel valinud aga omapärase vormi: varrega puitalustele kinnitatud pildid olid, nagu liiklusmärgid või katselapi sildid, Jõgeva aleviku värske puhkeala muru sisse torgatud, moodustades omakorda justkui maakunstitaiese. Väljas oli näitus tõesti ainult poolteist tundi ? just puhkeala piduliku avamise aja.

Oma kaaskirjas näitusele tunnistas Reine, et kodualevikus pildistades on ta püüdnud jäädvustada ilusaid, omapäraseid ja iseloomulikke vaateid, aga ka kodust tunnet tekitavaid paiku, n-ö nurgatagust olustikku ning hetki, mis praegu tunduvad nii tavalised, viiekümne aasta pärast võivad muutuda aga huvitavateks ajalookildudeks.

Nii on Reine pildile püüdnud pilvede peegeldused aleviku paisjärvel, muusikud ja kontserdipubliku sellesama järve kaldal, veemängu märjal asfaldil, hommikuhämaruses ja ööpimeduses möödakihutava rongi jne. Öisest rongist on näha ainult triip: pildistaja on katsetanud aegvõtet ja saavutanud just selle, mida kavatses.

 ?Reine on olnud julge pildistaja,? kiitis näitusepilte Vooremaa fotograaf Anatoli Makarevit?. ?Ja tal on terav silm, nägemaks huvitavaid kaadreid.?

Reine ise märkis naljatamisi, et lisaks huulepulgale on tema käekotis tavaliselt ka fotoaparaat. Nii saavad tööle minnes või töölt tulleski tabatud toredad hetked ikka ka jäädvustatud.

?Fotoaparaadi soetasin endale möödunud sügisel ja miskipärast on mulle eriti armsad just esimesed sellega tehtud fotod,? ütles Reine Koppel. ?Küllap need on need algaja õnnega tehtud pildid, mille väärilisi pärast, kui teadmised ja nõudlikkus enese suhtes suuremad, enam sugugi lihtne teha pole.?

Kuigi sedakorda oli näitus tõepoolest väljas vaid poolteist tundi, pole võimatu, et seda näeb kusagil siseruumides tulevikuski. Ning ega väljas olnud ja arvutisse talletatud pildid kuhugi kao: need killukesed Jõgeva aleviku ajalugu on kaduviku eest päästetud.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus