Kas Eestile on Teie arvates vaja vabadusesammast ja kas Teile komisjoni poolt välja valitud kavand meeldib?

Harri Õun, pensionär:

“Minu arvates on vaja küll. Välimuse kohta ma midagi öelda ei oska. Ma pole eriti kunstiinimene. Ei oska sellele hinnangut anda. Sellised asjad jäägu nende otsustada, kes selle alaga tegelevad ja on kompetentsed. Minu jaoks on peamine see, et nad selle samba viimaks ära teeksid. Oleks juba nagu aeg. Eesti kontuuri asi on ka õige. Sammas tähistab selle aja võite, siis oligi piirikontuur selline. Selle aja järgi võttes on kõik õige.”

Peeter Tõnismäe, piirivalveametnik:

“Ise olen 14 aastat piirivalves töötanud. Mingit mälestusmärki on kindlasti vaja. Kõiki ausambaid on vaja Meil on neid vanu inimesi veel küll, kes sellega lähemalt seotud on, neile on see kindlasti oluline. Noored saavad ise ajalooraamatutes tuhnimisega hakkama. Ja Vabadussõjas võidelnutele ju anti riste? See sammas võiks olla ikkagi teistest erinev. Neid mõõgaga mehi on meil juba küll.”

Arvo Sakjas, koolidirektor:

“Kindlasti on seda sammast vaja. Kavandit oleks aga ilmselt vaja muuta. Praegusel kujul ei vasta see paika pandud ootustele. See väljavalitud töö on justkui aastast 1930, esimese Eesti Vabariigi päevilt. Kuju tuleks muuta kaasaegsemaks. Risti sümbol sobinuks kolmekümnendatel., aga praegu võiks olla midagi uudsemat.”

Salme Guss, pensionär:

“Pangu minu poolest, kuhu tahavad! Mis mul sellest. No see rist… Laiusel on ka paljas rist ainult. Peaasi, et peab ikka samba kuhugi panema. Mul ükskõik, mis linnas ta siis asub. Siin ju mitu vabadussõda olnud. Maja tahtsid puhta ära lõhkuda. Pommidega lõid sarikad läbi. Ma ise pole ei punane ega sinine. Kole vaadata, kuidas venelane vihkab eestlast ja eestlane vihkab venelast.”

Malle Iljina, pensionär:

Teisi kavandeid pole mina näinud. Seega pole millegagi võrrelda. Mul on suhteliselt ükskõik tegelikult. Inimeste arvamust ju ei küsita ja need miljonid pannakse ka niikuinii magama. Kumba kontuuri kasutada, pole ka mingi küsimus. Tartu rahu aegset enam tagasi ei saa. Ja see on ka kindel, et venelased ei tule siia seda kuju vaatama. Vabadusekell on juba olemas. Ma ei saa sellest aru. Üks on olemas, milleks veel teist tahta? Keegi sellest ilmselt puudust ei tunne.”

Kristo Limberg, õpilane:

“Ma ei tea sellest midagi. Üldse pole teemaga kursis. Mulle on see suva. Ma ei tea, kellele see tähtis on. Ausambaid on minu arvates üldiselt ikka vaja. Minu arvates näitavad nad kultuuri. Kui oleks tehtud samba jaoks korjandus, siis kümme krooni oleks ikka andnud. Üldiselt pole ma selle sambalooga kursis.”

BERIT-BÄRBEL REBANE

blog comments powered by Disqus