Sääritsa küla all kõrguvad nelja-viiemeetrised jäämäed

Kohalike elanike kinnitusel lükkas tuul laupäeval Peipsi järvelt Sääritsa küla juurde randa nelja-viie meetrini kõrguvad jäämäed. Mujal on need veidi madalamad, kõrgem rüsijää jääb ühte rannasoppi.

Sääritsa küla elanik Evi Treial kuulis juba reede öösel vastu laupäeva kolinat. “Laupäeval oli tuul omajagu jääpankasid kokku lükanud,” rääkis ta.

Kõige kõrgemad jäämäed kandis tuul Pala valla pearaamatupidaja Mirje Põllu vanematekodu juurde. Pühapäeval käis ta neid koos lastega uudistamas, lapsed ronisid üles jäämäe tippu.

Tõeline looduse ime

Pala valla kultuurijuht Margit Soieva käis esmaspäeval Mirje Põllu kodu juures jäämägesid imetlemas. “Loodus on ikka võimas ja uhke,” tunnistas Soieva. Tema sõnul helistas Evi Treial talle juba laupäeval ja kutsus looduse imet vaatama.

Evi Treial pole enda sõnul kunagi varem jaanuaris taolisi jäämägesid näinud, tavaliselt ilmuvad need ikka kevadel, kui jää lagunema hakkab. Ta ütles, et Kallaste pool jäämägesid enam ei olnud, ka ei olnud rüsijääd  näha Mustvee pool.

Jää on erinevat värvi – sinakas, rohekas. Liivaga segunenud jäätükid on pruunikad ja beežid.

“Miks sõita Egiptusse püramiide vaatama, meil on need kõik siin Peipsi ääres praegu olemas, samuti ka Nutumüür ja mitmetipulised minaretid,” ütles sääritsalane Treial.

Laupäeval käis Vooremaa fotograaf Anatoli Makarevits koos sõpradega Peipsil kalal. Mehed käisid rannast pisut rohkem kui kolme kilomeetri kaugusel. “Pühapäeval lugesin internetist, et piirivalve keelas kaluritel jääle minna. Tol hetkel ma ei  mõistnud, miks. Nüüd mõistan,”  tõdes Anatoli.

Jäämäed enne kevadet ei sula

 “Maatuul jäämägede peale enam suurt ei hakka, sest need jäävad küllalt ranna äärde. Nüüd jääb üle oodata ainult nende sulamist. Aga kui tuleb palju lahtist vett, mida tugev tuul rüsijäähunniku ümber loopima hakkab, siis võib vesi jäätükid  laiali kanda,” tõdes Evi Treial.

Mirje Põld tunnistas, et mäletab oma lapsepõlvest kodu lähedal kõrgemaid jäämägesid. “Nina küla lähedal olid küll mitu aastat tagasi samuti väga suured jäämäed,”  rääkis ta.

2004. aasta kevadel kõrgus Omedu küla servas oleva Ninametsa talu õues jäämägi. Jäälaviin purustas küll puhkeplatsi ja varjualuse, kuid jäi paarkümmend meetrit enne eluhooneid õnneks pidama. Siis meenutas taluperemees, et taolist jäälaviini polnud sealkandis pea viiskümmend aastat nähtud. Ninametsa talu vanaperemees Kalev Kalme rääkis siis Vooremaa ajakirjanikule, et varem pidasid suured kaldarahnud jääd kinni, kuid kui Mustveesse Marati suuri hooneid ehitati, võeti maja vundamendi täiteks Peipsi kaldalt kive. Nüüd pole enam suuri kive, mis jääd kaldast eemal hoiaksid.

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus