Tuulelapsed tulevad

Kui gümnaasiuminoorte luulepäevadel Tähetund on seljataga enam kui kümne aasta pikkune ajalugu, siis keskastme näitetrupid kogunevad Tuulelastele alles teist korda. Seekord mängitakse eesti luuletajate loomingul põhinevaid lavastusi, mille teemaks on “Kodu…”.

“See on hästi lai teema, mille alla saab mahutada peaaegu kõik, mis noore elus tähtis,” ütles Jõgeva Gümnaasiumi kooliteatri Liblikapüüdja lavastaja, Tuulelaste peakorraldaja Lianne Saage-Vahur. “Nii et ideede kriisi ei oleks lavastusi ette valmistades pidanud tekkima.”

Liblikapüüdja ise astub, nagu viimasel ajal kombeks, üles lausa kahe lavastusega ? Ellen Niidu tekstil põhineva “Suure maalritööga” ja Wimbergi tekstidel põhineva tükiga “Siis, kui käisin lasteaias…”. Esimest esitab VI klassi ja teist II klassi õpilastest koosnev trupp.

“”Suure maalritöö” võtsin kuuenda klassi õpilastega käsile sellepärast, et see on väga selge rütmiga ning võimaldab hästi n-ö teksti andmist õppida,” ütles Lianne Saage-Vahur. “Teise klassi lastel on Wimbergi proosaluuletustega natuke rohkem maadlemist, seda enam, et kirjutatud on need distantsilt, st täiskasvanu meenutustena lasteaiast. Aga nalja saab neis see-eest kõvasti.”

Peale Liblikapüüdja kahe trupi teevad Jõgevamaalt kaasa veel Torma kooli draamaring OFF, Esku-Kamari kooli näitering ja Põltsamaa Ühisgümnaasiumi näitering. Mujalt Eestist Tuulelastele tulijate hulgas domineerivad aga needsamad koolid, kes Tähetunnilgi tuntud tegijad: Varstu ja Kolga Keskkool, Saaremaa Ühisgümnaasium jt.

“Ootasime Tuulelastele küll natuke suuremat arvu truppe, aga samas saame väga hästi aru, et aktiivselt tegutsevad kooliteatrid peavad suure hulga festivalide hulgast üsna range valiku tegema, sest kõigil osaleda ei kannata kellegi rahakott ega ajagraafik,” ütles Lianne Saage-Vahur.

Betti Alverile pühendatud luulepäevad Tuulelapsed avatakse homme kell 15 Betti Alveri muuseumis. Järgnevad mälestushetked poetessi nime kandvas pargis, virgutusmängud Jõgeva Gümnaasiumis ja konkursietenduste vaatamine sealsamas. Lavastusi hindab Nõukoda, millesse kuuluvad teleajakirjanik Gerda Kordemets, näitleja ja lavastaja Andrus Vaarik, näitleja Martin Kõiv, Tartu Ülikooli õppejõud Rain Mikser, Tabivere valla kultuurijuht Tiina Tegelmann ja teatrisõbrast tohter Kalle Piiskoppel.

Esinemisjärjekord määratakse seekord kindlaks loosides.

“Tähetundidel on ajakavast kinnipidamine päris suureks probleemiks kujunenud: ikka ilmub välja neid, kellele esialgu paika pandud esinemisaeg ei sobi ja kes soovivad esinemisjärge kellegi teisega vahetada,” ütles Lianne Saage-Vahur. “Kui loosimeetod ennast Tuulelastel õigustab, üritame seda juurutada ka Tähetunnil.”

Homme õhtul peavad juhendajad ja Nõukoda maha nõupidamise ja noored näitlejad lõõgastuvad tantsupeol. Ülehomme hommikupoolikul tegutsetakse õpikodades, mida juhendavad Rain Mikser ning Liblikapüüdja vilistlased, Vanemuise näitleja Martin Kõiv, Viljandi Kultuuriakadeemia teatritudeng Maarius Pärn ja Tallinna Ülikooli tantsutudeng Kristjan Rohioja. Luulepäevad lõpetatakse ülehomme kell 15.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus