Osaühingu Soya Foods Baltic OÜ nõukogu esimees Priit Saksing märkis, et Järvamaal Peetris asuvas tehases valmistatavaid sojavõideid, majoneese, kodujuuste, toffukuubikuid ning teisi tooteid tuldi Eesti Näituste Messikeskusse esitlema avarama turu leidmiseks. “Konkurentsis püsimiseks on oluline, et maapiirkonnas tegutsevates ettevõtetes valmistatavaga ollakse kursis võimalikult paljudes piirkondades ? nii pealinnas kui ka teistes suuremates linnades. Kohtumistel edasimüüjate ja tarbijatega peame eriti oluliseks sojapiimatoodete tervislikkuse toonitamist, mis on kindlaks tehtud tunnustatud spetsialistide ja teadlaste poolt. Sojal on mitmeid kasulikke omadusi. Letsitiinidesisaldus soodustab igati ajutegevust, muudes toiduainetes neid praktiliselt pole. Samuti aitab soja reguleerida hormoonaset tasakaalu naistel ning aitab meestel ära hoida eesnäärmevähki haigestumist. Ühtlasi on teada, et sojatoodete tarbimine aitab vältida luuhõrenemist,” rääkis Priit Saksing.
“Viimasel ajal on inimesed hakanud tervislikust toidust järjest rohkem lugu pidama. Seetõttu võib prognoosida tõsist tarbijahuvi sojatoodete vastu, mis sobivad hästi ka nende inimeste menüüsse, kellele piimatooted on vastunäidustatud,” märkis Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja kvaliteedijuht Ave Kingu.
Messil tunti ka huvi, kuidas areneb Soya Foods Baltic OÜ koostöö Jõgeva Sordiaretuse Instituudiga. “Varsti kohtume taas sordiaretajatega ning arutame konkreetset tegevusplaani sobiliku eestimaise sojaoasordi aretamiseks. Teadlased on seda tööd juba edukalt alustanud. Lahendamist vajavad ka aretustööga seotud rahastamisprobleemid,” teatas ettevõtte juhatuse liige Neeme Rõõs.
Jõgevamaa tegutsevatest toidukaupade tootjatest oli osales ainsana messil FoodFest AS Werol Tehased. “Messi külastasid põhiliselt Tallinna ja selle ümbruse elanikud. Paljud olid positiivselt üllatunud, kuid kuulsid, et toodame küüslaugu-, basiiliku- ja võimaitselisi toiduõlisid, ning neid degusteerida said. Maitse tähtsus toidukaupade turul suureneb pidevalt. Werol Tehastes teevad toodete heade maitseomaduste saavutamiseks põhjalikku tööd tootearendus- ja kvaliteedijuht Marika Vaher ja labori juhataja Tiina Kukk,” rääkis Weroli suhtekorraldus- ja turundusjuht Madis Salum.
“Tänavuse messi kõige olulisem sõnum on see, et Eestis osatakse toota kvaliteetseid toidukaupu ning neid kõrgetasemeliselt esitleda. Hea on tõdeda, et edukalt on toime tulnud ka Eesti põllumehed, kes varustavad toorainega paljusid toiduaineid tootvaid ettevõtteid. Aasta põllumehe väljakuulutamisel oli hea kuulda erapooletut hinnangut Soome põllumajandusministeeriumi kantslerilt, kellele sümpatiseeris Eesti põllumeeste optimistlik ellusuhtumine,” rääkis Eesti Põllumajandus- Kaubanduskoja juhatuse esimees Ants Käärma.
Põllumajandus- Kaubanduskoda osales messil 150-ruutmeetrise stendiga, kusjuures nii suurel pinnal tutvustati ennast esmakordselt. Messil korraldati ka mitmesuguseid konkursse. Parimaks kokaks tunnistati Christen Agu ettevõttest Laulasmaa SPA, parimaks koolisööklaks aga Urvaste Põhikooli söökla.
JAAN LUKAS