Tervisliku toitumise päev Lustiveres

Alustasime kookide ja salatite degusteerimisega. Jookideks olid mitmesugused ravimtaimeteed. Suhkru asemel tegime aga joogi magusaks suhkrulehega. See on omapärane üheaastane taim, mille kasvatamine meilgi viimasel ajal populaarne. Taime lehti kuivatatakse ka talveks, nii saab üldiselt ebatervisliku suhkru tarvitamist vähendada.

Kooke olid küpsetanud nii külaseltsi liikmed kui ka 9. klassi tüdrukud õpetaja Sirje Pääslase juhendamisel. Kokku sai maitsta 11 erinevat kooki ja kuut sorti salateid. Salatites oli kasutatud porgandit, kartulit, sibulat, kõrvitsat, mitmesuguseid puuvilju. Salateid olid valmistanud Laine Joorits, Elle Reeder ja Mari-Liis Parm. Mett, mida on samuti tervislikum tarvitada kui suhkrut, pakkus Lemmi Sarv.

Omapärased ja maitsvad olid Antonina Intsu küpsetatud oli valmistanud põldoakotletid, kapsa- ja porgandipirukad. Lii Nool pakkus sibulapirukat, Mai Tõnsonil oli kaasas kartulisai ja kartulitort, millest kujunes maitsjate lemmik. Sirli Somelar oli valmistanud kapsapiruka ning Svetlana Kanniste kõrvitsasaia. Airika Andrusel oli kaasas ?okolaadikook. Ise olin küpsetanud porgandipiruka ja kapsapiruka, 9. klassi tüdrukutel oli valmistatud erinevate põhjade peale kolm kooki. Kõik kohaletoodud küpsetised ja salatid olid retseptidega varustatud, et teisedki neid valmistada saaksid.

Külas oli toiduainete tehnoloog Katrin Palu, kes rääkis toiduainete omavahelisest sobivusest. Saadi teada, et eestlase põhitoitu liha ja kartulit ei tohi ühe toidukorra ajal üldse koos süüa. Kui aga teist võimalust pole, siis tuleks praadi süüa nii, et kõigepealt süüakse ära salat, seejärel kartul ja lõpuks liha. Tuletati meelde, et toitu tuleb enne allaneelamist vähemalt 32 korda suus mäluda ja et toidu kõrvale ei ole soovitav juua. Ka leiba pole vaja toidu kõrvale süüa. Huvitav oli ka teave, et kuumal suvepäeval peaks jooma hoopis kuuma teed, mitte külma jooki. Viimane on lausa kahjulik, on võrreldav kuuma vee valamisega külma purki ja tekitab veel suuremat janu. Meie külaline tõdes, et toidukaupu tootes ei peeta kahjuks silmas selle tervislikkust, vaid seda, et seda ostetaks. Veel soovitas lektor tüdrukutel palju värskes õhus viibida ja sportida.

Käsitööõpetajad andsid tüdrukutele ka koduse ülesande. 4.-6.klassi tüdrukud pidid välja valima koogiretsepti, mille järgi nad kodunduse tunnis koogi küpsetavad, 7.-9. klassi tüdrukutel tuleb aga koostada tervislik päevamenüü.

Saime palju uusi teadmisi toitumisest ja huvitavaid toiduretsepte, mida ise järele proovida.

Mari-Liis Palu,
Lustivere Põhikooli huvijuht

blog comments powered by Disqus