Torma põllumeestel on salves talivilja rekordsaak

?Nii suuri taliviljasaake kui tänavu pole Torma põldudelt koristatud viimase paarikümne aasta vältel,? ütles Torma põllumajandusosaühingu peaagronoom Koidula Liis ja lisas, et kuiva talinisu saagiks  tuli ligi 6 tonni hektarilt. Koidula Liisi sõnul olid Torma põldudel üsnagi hea ka tänavune suviviljasaak.
 Heal saagil mitu põhjust
Peaagronoomi arvates põhjustas väga head saagid  mitmete asjaolude kokkulangemine. ?Hea ilm aitas kaasa vilja kasvule. Oleme kasutusele võtnud uusi sorte ja uuendanud järk-järgult ka masinaparki. Sel aastal  ostsime uue traktori ja külviku. Muretsesime juurde ka kombainid Case ja Don. Ma arvan, et selliseid investeeringuid ei tule kahetseda.?
Talinisu ostab Torma põllumajandusosaühingult firma Kemira GrowHow, kellega põllumajandusettevõte mitmendat aastat koostööd teeb. ?Hea, et meil kindel ostja on, sest muidu osutuks turu leidmine võrdlemisi keeruliseks. Turustamisküsimused peavad olema juba talvel läbi mõeldud. Kui saagikoristamise ajal selle probleemiga tegelema hakkad, siis oled juba rongist maha jäänud,? lausus Koidula Liis. Tema sõnul müüakse aktsiaseltsile Kemira GrowHow ka raps.

 Rukkil puudub turg
Märksa keerulisem on aga leida turgu rukkile: ?Rukki ostusoov on väga tagasihoidlik. Niisama silmailuks pole mõtet vilja kasvatada. Pealegi sõltub rukki kvaliteet väga palju ilmastikust. Üks vihmasadu koristamise ajal võib kogu saagi ära rikkuda. Kehva ilma tõttu polegi me kolm viimast aastat saanud sellist rukist, mis leiva küpsetamiseks sobiks. Samasugused raskused rukki kasvatamisel on ka paljudel teistel põllumajandusfirmadel,? lausus Koidula Liis.
Praegu tehakse Torma põllumajandusosaühingus 1200 hektaril sügiskündi, rukist aga järgmiseks aastaks ei külvata. 
 

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus