Pommimehed Palamusel

Kõige osavõturohkemas, 13-15-aastaste noorte võistluskategoorias õnnestus võit jätta Palamuse valda. Luual elav ja Palamuse Gümnaasiumis õppiv Mattias Viljamaa on tõsiselt trenni tehes tugevasti arenenud ning sai tõukamises kirja 71 ja rebimises 122 punkti. See andis üsna veenva edumaa Järva-Jaani eakaaslaste Kuldar Kargi (25 + 75), Raido Tammlehe (41 + 101,5) ja Erik Lilleoru (30 + 30) ees. Kuigi Tammlehe punktisumma oli Kargi omast kopsakam, andis kehakaalukoefitsient teise koha ikkagi Kargile: esimene kaalub nimelt 78,4 ja teine vaid 55 kg. Viljamaa kaalub 71,5, aga see järjestust ei mõjutanud.
 16-18-aastased noored võistlesid juba kahes eri kaalukategoorias. Paraku jätkus kumbagi kategooriasse ? kuni 65 kg ja üle 65 kg ? vaid üks võistleja, nii et karmist konkurentsist ei saanud eriti rääkida. Kergemas kaalus startinud järvajaanilane Alvar Roos sai tõukamises 40 ja rebimises 55,5 punkti, raskemas kaalus startinud Meelis Metsma (temagi elab Järva-Jaanis) 50 + 125 punkti. Nii 13-15-aastased kui ka 16-18-aastased noored tõstsid 16-kiloseid sangpomme.
 Konkurentideta tuli võistelda ka kuni 60 kg kaaluvate meeste hulgas startinud 60-aastasel jõgevlasel Heino Põldojal (sai tõukamises 4 ja rebimises 60 punkti) ning kuni 70 kg kaaluvate meeste hulgas startinud 53-aastasel järvajaanilasel Kalle Pussil (20 + 100). Mõlemad võistlesid 24-kiloste sangpommidega.
 Kuni 90 kiloste meeste kategoorias oli 25-aastasel Jõgeva valla sportlasel Andres Metjeril võimalus 32-kiloseid pomme tõstes jõudu katsuda endast paar aastat vanema järvajaanilase Janno Junsiga. Peale jäi Metjer (54 + 70 punkti).
 Üle 90 kg kaaluvate meeste kategoorias võistlesid kaks üsna suure vanusevahega Palamuse valla sportlast: 1947. aastal sündinud Ülo Kuusk ja 1983. aastal sündinud Urmas Leppik. Tõsteti 24-kiloseid pomme ning peale jäi vanem ja kogenum, st Ülo Kuusk (35 + 95 punkti, Leppikul 30 + 85 punkti).
 Tootsi Kivi auhindadele võisteldi Palamusel kolmandat sügist.
 “Kahju, et Tartu, Pärnu ja Saaremaa mehed, kes siin tavaliselt konkurentsi pakuvad, seekord tulemata jäid,” ütles järvajaanilane Kalle Puss, kes möödunud aastal Venemaal Lipetskis toimunud veteranide maailmameistrivõistlustel sangpommi tõstmises kuni 70-kiloste meeste seas kuldmedali võitis.
 Järva-Jaanis on sangpommi tõstmine tema sõnul päris populaarne spordiala. Osa noori pommipoisse treenib tema enda käe all, osa saavad õpetust natuke vanematelt treeningukaaslastelt.
 “Tõsisemalt sain spordipisiku külge omal ajal Luual metsandustehnikumis õppides,” ütles Kalle Puss. “Siis sai Raimund Koka ja Ain Vahtra utsitamisel nii kangi tõstetud, joostud, suusatatud kui ka jalgrattaga sõidetud. Pärast kooli lõpetamist ja sõjaväeteenistust tulid vahele n-ö pilli- ja pulliajad, aga aasta pärast pereinimeseks hakkamist, st 1977. aastal hakkasin uuesti tõsisemalt spordiga tegelema ja nüüd on see harjumuseks saanud.”
 34-aastase metsamehestaa?iga Puss on kaasa teinud ka maratonidel ja metsameeste suusavõistlustel, ent sangpommi tõstmist peab ta üheks oma lemmikalaks.
 “Pommitõstjate kamp on tore kamp,” ütles Puss. “Peaasi, kui suudaks võistlussõitudeks piisavalt raha kokku ajada.”
 “Pommitõstmine annab nii võhma kui ka jõudu,” lisas suvel Eesti Põllumajandusülikooli lõpetanud ja nüüd Pikknurme metskonnas töötav Andres Metjer. “Ja Eestis on sel alal natuke prestii?i ka, sest siin on palju tugevaid tegijaid.”
 Tugevaid tegijaid ? eriti veteranide MM-idelt hulga medaleid toonud Ülo Kuuse näol ? on Palamuse vallaski. Sellepärast Palamuse spordiklubi Tootsi Kivi võistluse kaks aastat tagasi ellu kutsuski.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus