Soliidses eas daamid ja härrad muusikaõppuriteks

Õppurite hulgas on nii vanaema-vanaisa-ealisi soliidseid daame ja härrasid, kellest vanim on 69-aastane, kui ka neid, kellel lapsed samas koolis õpivad. 
                                                                     
Sellel nädalal tasuta
 Põltsamaa muusikakool otsustas täiskasvanud õppija nädalaks kuulutada koolis välja lahtiste uste päevad ning kutsuda majja nõu küsima ja muusikaõpetust saama täiskasvanud huvilisi. Asi võeti ette koostöös maavalitsuse ja Eesti Täiskasvanute Koolitajate Assotsiatsiooniga ANDRAS, toetajaks Hasartmängumaksu Nõukogu. Seepärast on nädala jooksul soovijatele kõik konsultatsioonid, pilli- ja laulutunnid tasuta.
 Niisuguseks algatuseks andis julgust see, et viimasel ajal on täiskasvanuid aina enam asja vastu huvi tundma hakanud. Pealegi on majas mõned täiskasvanud õppurid juba alates möödunud aastast.
 Käimasoleva nädala jooksul on olnud soovijatel võimalus õppida klaverit, akordioni, kitarri ja saksofoni. Mõnigi on tulnud koos oma pilliga, enamikule on leitud võimalus kasutada kooli pille. Saksofoniõpetaja Urmas Mägi olevat aga üritanud uute õppurite jaoks koguni mitmest saksofonist ühte mängimiskõlblikku pilli kokku meisterdada.
 Igatahes tunnistavad õpetajad, et see nädal on lisanud koolielu argipäevadesse üksjagu põnevust. “Nii hea on vaadata, kuidas suured inimesed hoolega harjutavad,” ütles direktor Anne Kaus. Mõnigi pelgas alguses, et ei tunne nooti või pole varem pilli mänginud. Sellest pole aga lugu, sest kõike annab vastavalt õppijale õpetajaga koostöös kohaldada. Selleks ju noodi- ja rütmiõpetuse tunnid ongi. Aga muidugi on ka neid, kes kodus oma lõbuks pilli mänginud on ja nüüd muusikakooli asjatundjate juurde õiget õpetust saama on tulnud.
                                                               
Uued “lapsed” on väga kohusetundlikud
 Kui selle nädala uued õppurid soovivad jätkata ka edaspidi, siis on direktori kinnitusel neil selleks ka võimalus. Sel juhul aga enam mitte tasuta, vaid tavaõpilastele kehtestatud õppemaksu eest. Kuigi õpilasi on koos eelklassiga Põltsamaa muusikakoolis praegu kahesaja ringis, saavad õpetajad lisaks neile hakkama ka kümnekonna täiskasvanu õpetamisega. Pealegi, nagu see nädal on näidanud, on kõik uued “lapsed” eriti kohusetundlikud. Eeldada võib, et kui see proovimise nädal möödas on, saavad mõnestki täiskasvanust majas edaspidi õpilased. Pealegi on osa neist pensioniealisi, kellel hommikupoolik vaba ja võimalus sel ajal kooliseinte vahel pilli harjutada, kui majas veel tunde ei ole.
 “Pilli võib ju ka meelelahutuseks mängida. Põhjamaades on võimalik õppida pillimängu oma lõbuks rahvaülikoolides ja mujal. Keegi peaks Eestiski selle lünga ära täitma. Eks me siis proovime algust teha. Jalgratast ju leiutama ei pea. Meil on siin olemas vastavad ruumid ja koolitatud õpetajad ja leidub nootegi,” arvas muusikakooli direktor Anne Kaus.   
 
VAIKE KÄOSAAR

blog comments powered by Disqus