Eesti parim bussijuht elab Sadalas

Kuidas Teid võidumehena kodukülas vastu võeti? Teades Torma valla pikaajalisi puhkpillitraditsioone, võiks ehk arvata, et rõõmusündmuse puhul oli mängima kutsutud puhkpilliorkester ning kõlasid aplaus ja ovatsioonid?

Orkester ei mänginud, õnne sooviti ja lilli kingiti aga küll. Kätt surusid töökaaslased. Aktiivseteks õnnitlejateks olid ka kohalikud daamid.

Kui palju inimesi üldse teadis, et lähete võistlema Aasta Autojuhi konkursile?

Peale abikaasa Ade teadis sellest veel mu äi Harri Luht, kes on osaühingu MaksiBussid juhataja, ja lähim sõpruskond, nii-öelda oma punt.

Kas abikaasa oli Teil võistlustel ka pöidlahoidjaks ja moraalseks toeks?

Sellele, kui mitmetel aladel võistlesin, abikaasa kaasa elada ei saanud, sest ta oli koolitundides. Ta täiendab ennast ja õpib audiitoriks. Autasustamistseremoonia ajaks jõudis ta siiski Tallinna, oli esimeste õnnitlejate hulgas.

Spordivõistlustel osalemisele eelnevad treeningud, eelsoojendused. Kuidas autojuhtide vaheliseks võistluseks valmisutakse?

Esmatähtis on iga päev korralikult tööd teha. Võistlustel on tarvis keskenduda, et ühte või teist ala võimalikult hästi teha. Mõne ülesande täitmiseks oli vaja üht-teist juurde õppida. Nii tuli kasuks esmaabikursustel õpitu, sest esmaabi andmise oskust kontrolliti ka võistlustel. Mõistagi peaks esmaabi andmine selge olema igal autojuhil, sest tee peal võib mõndagi juhtuda.

Milliseid võimeid võistlustel mõõdeti ja mis Teil kõige paremini õnnestus?

Esimese koha sain vigursõidus, mis pakkus piisavalt pinget. Võistlejatel tuli sõita üle takistuste ilma järelhaagiseta autoga Scania. Väga hästi õnnestus ka esmaabi andmine ja võistlus, kus pidime ära arvama, mis kolmel kummil viga on. Päris hästi läks ka tulekustutamine. Ratta vahetamine läinuks paremini, kui oleksin võistlusjärjekorras esimeste sekka pääsenud. Millegipärast oli nii, et mida rohkem mehi rattaid vahetamas käis, seda keerulisemaks mutri keeramine muutus.

Mõned nädalad enne põhivõistlust vaadati aga, kuidas bussijuhid bensiini kokku hoida oskavad. Missugune oleks retsept ökonoomsuseks?

Võistlustel pidime 10-kilomeetrilisel sõidul kiiruse üles ajama, kuid sõitma võimalikult väikese kütusekuluga. Järsku pidurda ei tohtinud, iga pidurdus andis miinuspunkte. Punktid arvestati maha ka siis, kui gaasi põhja panid. Ökonoomsussõit viidi läbi Tallinna – Peterburi maanteel.

Mitme ametivennaga võistlustel konkureerida tuli?

Algul oli võistlusteks registreerinud 15 bussijuhti. Kohale saabus 11 ja et üks ootamatult kuhugi kadus, selgitati paremusjärjestus kümne võistleja vahel.

Kui tähtis on, et bussijuhid üksteisega võimeid võrdlevad?

Pean seda igati vajalikuks, sest autojuht ei saa korralikult töötada ilma teadmiste ja praktiliste oskusteta. Võistlustel antakse ju ülesandeid, mida igapäevases töös tarvis läheb. Vahel tuleb ju ikka teel kummi vahetada. Samuti peab juht ette nägema, millal üks või teine rehv kuluma hakkab.

Missugust bussi Eestimaa parim bussijuht juhib ja keda sõidutab?

Ma juhin 1987. aastal valminud Volvot, milles on 39 istekohta. Põhitööna sõidutan Torma valla kooliõpilasi kooli ja koju. Vahel on tarvis teha ka juhuvedusid. Sõidud Eestimaa kaugematesse paikadesse pakuvad vaheldust ja muudavad töö huvitavamaks.

Kui kaua olete bussijuhi ametis olnud?

Ma olen töötanud bussijuhina neli aastat ja selle ameti õppisin selgeks tänu Harri Luhale. Ta oskab õpetada kõike, mida autojuhtimiseks vaja on.

Kas Sadala transpordiettevõtja sai endale väimeespoja kodukandist?

Ma olen pärit Viru-Jaagupist.

Kooliõpilased kipuvad vahel bussis igasuguseid vempe tegema. Milliseid vingerpusse on tehtud Teie bussis?

Algul pandi mind proovile ja üritati mõndagi lollust. Nüüd olen aga jõudnud niikaugele, et bussis on kord majas.

Kuidas reageerivad lapsed teie võidule konkursil?

Nad on sellest teadlikud ja uudis mõjus neile positiivselt. Märkan, et olen ära teeninud oma reisijate lugupidamise.

Teades poiste huvi masinavärgi vastu, võib arvata, et Teie oma väike poeg on bussiga lausa kokku kasvanud?

Mu pojale meeldivad tõesti bussid ja bussisõit. Pikim bussireis on tema jaoks olnud ekskursioon Hiiumaale. Konkursi ajal oli poiss vanaemaga kodus.

Oletame, et mõni laiahaardelise tegevusvaldkonnaga bussifirma, näiteks ATKO teeb Teile ettepaneku oma ettevõttesse tööle tulla. Kuidas reageerite?

Ma eelistan kindlasti töötada osaühingus MaksiBussid.

Millest väsitavale bussijuhtimisele vaheldust otsite?

Mulle meeldib väga tisleritöö ja olen valmis mitmed toolid ja lauad. Kahjuks on viimasel ajal hobiks vähe aega jäänud.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus