Viskiklubi korraldab kirikukontserdi

Kontserdil esinevad Põltsamaalt pärit noored muusikud Liisa Nõmme (laul), Märt Ääremaa (saksofon) ja Martin Pook (klahvpillid) ning ansambel Vinland. Liisa, Märt ja Martin, kellest esimene on värske Eesti Muusikaakadeemia koolimuusikatudeng, teine õpib Georg Otsa nimelises Muusikakoolis saksofoni ning viimane on jõudnud geenitehnoloogia alal Tartu Ülikooli magistrantuuri, esitavad palasid Martin Poogi omapärases stiilis tsüklist ?Tõusev loojang?.

Ansambli Vinlad asutasid Triinu Taul (laul), Juhani Jaeger (laul, kitarr), Ott Kaasik (kitarr, viiul) ja Kristjan Priks (löökpillid) aasta tagasi: üks tundis üht, teine jälle kolmandat ning nii kokku saadigi. Ansambli nimi on laenatud viikingilegendist: Vinlandiks nimetasid Ameerikasse rännanud viikingid paiga, kus nad leidsid kasvamas viinamarjad ning mis tundus seetõttu elamiseks eriti sobiv. Juhani Jaegeri lauludki, mida Vinland esitab, kõnelevad rändamisest ja oma koha otsimisest, samuti armastusest, mis on ka kui rändamine hingeruumis.

Peale juristiharidusega projektikonsultandi Juhani Jaegeri on kõik ansambli liikmed kas muusikat õppinud või õpivad praegugi. Vinlandi esinemiste nimistu ei ole veel kuigi pikk. Kõige suurem kontsert anti tänavu kevadel koos Anu Tauliga Tartus Jaani kirikus, üles astuti ka tänavuse Viljandi Pärimusmuusika Festivalil.

?Igal õhtul pubis rahvast lõbustama pole meil plaanis kunagi hakata,? ütles Triinu Taul. ?Kuigi vastu võetaks meid ilmselt hästi, sest Vinlandi laul ?Salajane ruum? püsis vahepeal tervelt neli nädalat Raadio Elmari edetabeli tipus. Küll aga on meil plaanis seoses jõuludeks ilmuva plaadiga teha üks kontserdituur Eesti kirikutes.?

Kontserti tulevad kuulama ka need, kelle jaoks raha kogutakse, st Siimusti lastekodu Metsatareke lapsed.

Senini enesekeskselt

1996. aastal asutatud Põltsamaa Viskiklubi tegevus on senini olnud põhiliselt omaenda liikmetele suunatud: lisaks klubi igakuistele koosolekutele on käidud rattamatkadel, korraldatud tenniseturniire ja osaletud Eesti viskiklubide suvistel mägimängudel.

?Kümnendat hooaega tahtsime alustada millegi niisugusega, millest ka teistel inimestel kasu oleks,? ütles klubi liige, Jõgeva maasekretär Henri Pook.

Nii otsustatigi korraldada heategevuskontsert. Kohta, kuhu piletitulust laekuv raha annetada, polnud vaja kaugelt otsida: Siimusti lastekodu laiendamiseks hakatakse peatselt ehitama loodus- ja tervisesõbralikku palkidest peremaja, kus hakkab elama kaheksa last. Uus maja aitab nii mõnelgi praegu teiste maakondade lastekodudes elaval lapsed kodukanti naasta.

?Maja 3,5 miljoni kroonisest maksumusest on annetuste teel vaja kokku saada poolteist miljonit, sest hiljuti otsustas valitsus eraldada selle objekti tarvis lisaeelarvest kaks miljonit,? ütles Henri Pook. ?Neid, kellele kontserdi kutsed saatsime, kutsusime üles tegema annetusi Metsatarekese peremaja rahastamiseks mõeldud arveldusarvele ning paljud on nii ka talitanud.?

Oodatud on kontserdile aga mõistagi kõik huvilised. Pääse maksab 40 krooni.

Hobi nagu iga teinegi

Viskiklubi sündis kümme aastat tagasi ühest küljest sellepärast, et mõned Põltsamaa mehed tahtsid väga proovida, kuidas maitsevad esimesed Eestimaale sisse toodud viskimargid, ühiselt oli see aga nii taskukohasem kui ka tervislikum. Teisalt valitses Põltsamaal tollal, nagu viskiklubi liikmed seda väljendasid, mõtestatud vaba aja sisustamise võimaluste puudus ja üheskoos otsustati selle vastu midagi ette võtta.

Kui esimesed Eesti poelettidele ilmunud viskid polnud tegelikult suuremad asjad, siis nüüd on eri marke saadaval nii palju, et asjatundmatul inimesel võtab silmad kirjuks. Viskiklubi liikmetel mitte: kuna uute viskimarkide degusteerimine on klubi koosolekute oluline koostisosa, on klubi liikmed selle joogi alal tõelised asjatundjad. Palju teavad nad ka viski ajaloost ja viskitarbimise kultuurist.

“Mina olin viskiklubi algaegadel nii noor, et alkoholi tarbida ma küll juba tohtisin, aga seda poest osta seaduse järgi veel mitte,” ütles Henri Pook. “Tänu sellele, et ma sellisesse seltskonda sattusin, omandasin ma alkoholitarbimise kogemuse koos teadmistega vastavast kultuurist. Ja just nii peaks see kõigi noorte puhul olema.”

“Viskiga tegelemine võib olla niisamasugune hobi nagu markide kogumine,” lisas teine klubiliige, ettevõtja Andres Kert. “Ja ma usun, et alkoholil on inimkonna ajaloos olnud isegi olulisem roll kui postmarkidel.”

Kuna ühest klubi koosolekule toodud pudelist saab iga mees vaid sadakond grammi, ei hakka klubi töös osalemine kellegi tervisele.

Ent klubi eesmärk on ka oma liikmete silmaringi laiendada. Et klubi liikmed tegutsevad väga erinevatel elualadel, rikastatakse üksteise maailmapilti juba omavahel suheldeski. Aga sageli kutsutakse ka huvitavaid külalisi.

“Meil on külas käinud näiteks lennujuhtimiskeskuse töötaja, tolliametnik, sukeldumisinstruktor, ?amaan ja paljud teised,” ütles raadiomehest klubiliige Olavi Sõmermaa.

Klubi nimekirjas on kümme meest (põhikirja järgi saavadki klubisse kuuluda ainult meessoost isikud!), aktiivseid liikmeid on nende hulgas kaheksa. Rohkem kui neljateistkümneliikmeliseks seltskonda paisutada ei tahetagi.

“Kuigi senini oleme klubisse kutsunud vaid meie tutvusringkonda kuuluvaid inimesi, võiksid teisedki Jõgevamaal elavad asjatundlikud viskisõbrad ? juhul, kui selliseid on ? meiega kontakti võtta: äkki saame mõne mõnusa klubikaaslase juurde,” ütles Henri Pook.

Esialgu ootab klubi aga kõiki reedesele heategevuskontserdile.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus