Kodutehnikaromusid võib tuua kauplustesse

Vabariigi valitsuse määruses elektri- ja elektroonikaseadmete kogumisest on kirjas, et kui 10 km raadiuses pole ühtegi elektroonikaromude kogumiskohta, mida Jõgevamaal tõesti polegi, võib inimene kõik oma garaa?is või keldris tolmu koguvad vanad külmikud, röstrid, telefoniaparaadid ja arvutimonitorid autosse tõsta ning suvalisse elektroonikapoodi viia.

Märkimisväärne on see, et pole oluline, kas vana tehnika kauplussetooja sellest poest ostab või midagi osta kavatseb.

?Seega kõik kauplused, kus müüakse elektri- ja elektroonikaseadmeid, on kohustatud elanikelt tasuta vastu võtma sama liiki seadmete elektroonikaromu ja seda sama palju, kui nad ise müüvad,? ütles Jõgevamaa Keskkonnateenistuse peaspetsialist Moonika Aunpuu.

Külmikud kallinesid keskmiselt 500 krooni võrra

Alates määruse jõustumisest kallines koduelektroonika. See on tingitud sellest, et igale elektri- ja elektroonikaseadmele lisatakse käitlemise maksumus. Seda maksumust arvestati toote kaalust sõltuvalt (vaata eraldi välja toodud lisainfot).

?Külmikute hinnale lisandus keskmiselt 500 krooni,? rääkis kaubanduskeskuse KSK juhataja Arne Priks. ?Kõige rohkem kallinesid suured kodumasinad ? külmikud, pliidid ja pesumasinad. Muu väiksema kaaluga koduelektroonika kallines vähe,? lisas ta.

Kaupluses Teletark kallinesid samuti paljud tooted. Näiteks telerite hinnale lisandus 100-400 krooni. ?Ostjad pärisid küll hinnatõusu kohta aru, kuid kellel oli soov midagi osta, need siiski ostsid,? ütles kaupluse Teletark kaasomanik Sven Heinola.

?Läbimüügist oli tunda, et inimesed ostsid enne seaduse jõustumist rohkem kaupa, nad olid hinnatõusust teadlikud,? rääkis KSK juhataja Priks.

Keegi pole oma kasutatud kodutehnikat kauplusse toonud

?Pärast vastava määruse jõustumist tekkis inimestel hea võimalus oma vana kodutehnika poodi tagasi tuua, kuid keegi pole seda võimalust veel kasutanud,? nentis Sven Heinola Teletargast.

Tema arvates on hinnatõus ostjatele tegelikult ebamugav. ?Ostja on kohustatud kauba eest rohkem maksma, vaatamata sellele, kas ta toob vana kodutehnikat poodi või mitte,? ütles ta.

Ka KSK kauplusse pole keegi oma kodutehnika romusid toonud. ?Põhjuseks on see, et tehnika toimetamine kauplusesse läheb kalliks,? seletas Priks.

Heinola arvates on inimesed lihtsalt vanades harjumustes kinni ning loodavad, et kasutatud asju saab veel kellelegi edasi anda või kuidagi teisiti kasutada.

 

Käitlemise maksumus
külmikud ja telerid 8.26 kr/kg
mikrolaineahjud, audio-videotehnika, väikesed köögi- ja kodumasinad 3.54 kr/kg
pesumasinad, nõudepesumasinad, suured kodumasinad 1.18 kr/kg
personaalarvutid 2.54 kr/kg
kuvarid 4.13 kr/kg

Hinnalisad sisaldavad käibemaksu

Allikas: MTÜ EES-Ringlus

Elektri- ja elektroonikaseadmete märgistamise viis ja kord ning elektri- ja elektroonikaseadmetest tekkinud jäätmete kogumise, tootjale tagastamise ning taaskasutamise või kõrvaldamise nõuded ja kord ning sihtarvud ja sihtarvude saavutamise tähtajad

§ 6. Elektroonikaromude tagasivõtmine

(1) Kodumajapidamises kasutamiseks mõeldud elektri- ja elektroonikaseadme turustaja on jäätmevaldajalt kohustatud tasuta tagasi võtma arvulise vastavuse alusel turule lastava seadmega sama liiki ja otstarvet täitvast seadmest tekkinud elektroonikaromu. Kui turustajast 10 km raadiuses ei ole elektroonikaromude kogumiskohta, peab turustaja füüsiliselt isikult tasuta tagasi võtma turustatava seadmega sama liiki ja sama otstarvet täitvast seadmest tekkinud elektroonikaromu, sõltumata sellest, kas see füüsiline isik on soetanud või soetab turustajalt samalaadse seadme.

[RT I 2005, 43, 363 ? jõust. 13. 08. 2005]
Allikas: Riigiteataja

TIINA JURJEVA

blog comments powered by Disqus