Hüppa nüüd, kui pilli hüiab, tantsi nüüd, kui jalad tahvad!

Ja nii see oli:

1. päev ? tegus ja päikeseline

Stardin folgile juba neljapäeval. Nagu tavaliselt, otsustan sõita häälega. Kui jõume koos sõbraga maanteele,  seisab seal juba seitse noort, kes näitavad pöialt möödasõitvatele autodele. Konkurendid. Kuid see ei seganud meil saada kahekümne minutiga auto peale.

Viljandis lähen otse telklasse. See on suur ööpäevaringse valve all olev plats, kuhu soovijad võivad mõistliku hinna eest paigaldada oma telki.

Telkla on folgil muutunud omaette nähtuseks. See on selline koht, kus öösel loobitakse lendavat taldrikut, hommikuni röögitakse laule ja taotakse trumme, laenatakse naabritelt hambapastat ning seal isegi kell viis hommikul on WCsse järjekord. Ja veel meie naaber üheinimesetelgis püstitas rekordi ? tema telgis ööbis korraga neli inimest.

Esimene päev Viljandis möödub väga tegusalt. Päike paistab ja me külastame järjest nelja kontserti. Kuulame noort Taani viiulivirtuoosi ja ta kaaslasi Henrik Jansberg Quartet`ist, kes mängivad hoogsat küladisko muusikat. Ungari Esztenas võtsid kaasa lisaks muusikutele ka tantsijaid, kes näitavad kontserdilviibijatele ette rahvatantse. Kuulajad löövad aktiivselt kaasa. Peale hoogsaid slaavipäraseid ungarlasi tundub rahulik ?oti Brolum liiga kahvatuna oma heliriketega ja häälest ära solistiga. Kuid sellegi poolest saab nendest publikumagnet.

2. päev ? hoogne Osimira ja Roheline lava

Hommik on raske. Magamine telgis on harjumatu selja jaoks ja telkla pidev sumin segab samuti und. Sel päeval kuulan oma lemmikuid Vene-Eesti ansamblite AveNue ja Suprjadki ühisesinemist ning valgevenelaste Osimira kontserti. Hämmastav kuidas slaavi muusika mõjub tavaliselt üsna tuimale eestlastest publikule. Juba esimeste lugude saatel voolab rahvas lava ette, et jalga keerutada.

Minu lemmikuks sai Valgevenelaste bänd. Nende folkmuusikal on pandud rõhk trummidele millele lisanduvad basskitarr, erinevad puhkpillid ja viiul. Esinejad korraldavad lava peal tõelise etenduse ja suudavad sellega panna publiku tantsima. Ma ei osanud ette kujutata, et torupilli võib mängida põlvedel ja selili. Selliseid rock kontsertidele omaseid võtteid kasutasid bändi liikmed. Märkan, et hoogu sattunud Osimira muusikud räägivad kuulajatega nii inglise, eesti, vene kui ka valgevene keeles.

Veel on folgil avatud käsitööhoov, kus tahtjad võivad õppida viltimist, paelte punumist, klaasi peal joonistamist, kottide tegemist ja muud taolist. Mina saan seal valmis kaks värvilist vööjuppi.

Eriti populaarne on Roheline lava ehk tasuta esinemisteks mõeldud koht, mis tänavu asub Viljandi avaral laululaval. Seal esinevad noored ja tundmatud, kogenud ja kuulsad bändid. Keegi ei tea täpselt, kui palju külastab folki inimesi, kes ei käi tasulistel kontsertidel, vaid naudivad spontaanseid esinemisi ja Rohelisel laval toimuvat. Selliseid inimesi tuleb folgile sadade kaupa. Rohelise lava kuulajaskond on äärmiselt mitmekesine. Siin leidub punkareid, beibesid, tsiklimehi ja rullnokkasid. Tänavusele folgile on tulnud väga palju noori peresid oma pesamunadega.

Igati vahvad on Rohelise lava eesti rahvatantsu tunnid (päevas kolm korda). Nendest võivad osa võtta kõik soovijad. Mind paneb alati imestama see, kuidas suudavad pealtnäha rahulikud rahvatantsud võtta mult viimase võhma välja.

3. päev ? folgi riietusstiil ja õhtune vihm

Hommikut veedan Viljandi järve ääres. Siin toimub sõudmisvõistlus, rahvas käib suplemas või paadiga sõitmas. Mina sõpradega lihtsalt pikutan rannas ja närin viinereid.

Peaks peatuma ka folgi riietusstiilil. Inimesed tunnevad ennast seal vabana ja julgevad kanda asju, mida nad elus iial mujal ei paneks selga. Paljud ründavad kohe Viljandisse saabudes kasutatud riiete kauplusi. Üks folgi riietusstiili elementidest on naiste võimalikult pikad ja laiad seelikud. Nendes saab väga efektselt rahvaviiside saatel jalga keerutada! Neiud käivad enamasti lahtiste juustega. Meestel on populaarsed laiad linaseid puksid. Ka rahvariiete elemendid on igati teretulnud ? olgu see Eesti truubiline seelik, venepärane rätik või ornamentidega vöö. Mina otsustasin kaunistada oma riideid sõlega ja mõtlen sellele, et muretseda järgmiseks aastaks terve folgi garderoob.

Õhtupoole hakkab vihma sadama. Arvestades eelmise aasta ebameeldivat kogemust, kui mul kõik riided ja magamiskott said tormi tagajärjel märjaks, otsustan põgeneda vihma käest telki.

Kui suurem vihm on ära tulnud, lähen jalutama Rohelise lava juurte. Õhtut veedan lauldes kaasa spontaanselt tekkinud kontsertidele. Üks seltskond laulis kitarri ja trummi saatel tuntuid eesti lugusid. Inimesed lihtsalt liiguvad ringi ja naudivad festivali atmosfääri.

Öisel kontserdil korraldas Osimira Valgevenest tõelise maratoni. Nende kontsert kestis neli tundi ja lõppes alles koidu ajal. Kuulajad jäid väga rahule.

4. päev ? pillid kotti ja kodo poole

Ma harjusin telkla ööeluga ja pideva suminaga. Magasin tervelt kaheksa tundi.

Ja nüüd jälle maanteele, et hääletada ennast Tartusse. Saime autosse kümne minutiga ja sõit kulgeb ülimalt lõbusalt. Kogu tee Tartusse sööme värsket kapsast ja joome ?ampust peale. Jutuhoos möödub tee kiiresti.

Ja kogu selle tralli tulemused ? rahulolev naeratus näol, valusad lihased, tahtmine õppida vene rahvalaule, magamatusest punased silmad ning terve hunnik musti riideid ja kauneid mälestusi.


Faktid Viljandi folgist:

*Folgile osteti 20 000 piletit, mis on viiendiku võrra rohkem kui mullu
*Ligi 400 esinejat, neljandik neist väljastpoolt Eestit
*Rohkem kui sada kontserti üle Viljandi ja maakonna
*Linnas kolmes sisesaalis ning viiel välilaval
*Traditsioonilised Õpitoad, Käsitööhoov ja Muinasjututuba
*Tänavuse festivali programmis on tähelepanu all poogenpillid
*Külasesinejad Soomest, Rootsist, Iirimaalt, Prantsusmaalt, Kanadast, Poolast, Valgevenest, ?otimaalt, Leedust, Walesist, Ungarist, Norrast, USAst, Kõrgõzstanist, Ukrainast, Venemaalt, Poolast, Moldovast ja Taanist
*Viljandi folk toimus 13. korda
*Juba nädal enne folki olid kõik festivali passid (pilet, mis võimaldab külastada kõiki väliskontserte ja annab soodustusi sisekontsertidel) välja müüdud

TIINA JURJEVA

blog comments powered by Disqus