Juhtkiri: Operatiivteenistused hädas

Ärge ehmatage, kui kutsute operatiivteenistuse appi, aga meedikud või päästjad või politseinikud kiiresti Teieni ei jõua. Küsimus pole selles, et Teie abipalvet ei võetud kuulda. Võeti küll. Kuid siis lagunes päästjate sõiduk. Ja appi tuli kutsuda hoopis teine ekipaaz. Aega aga kulub ja väärtuslikest sekunditest saavad minutid ja siis juba tunnid.

Abi ootajale on iga minut ülipikk. Kuid laguneva tehnikaga kaugele ei jõua. Liigne tsentraliseeritus toob paratamatult kaasa nö pikad otsad ja suured kulud. Nii peavadki inimesed asjatult kulutama aega ja närve ning lootma, et masinad vastu peavad.

Üks on igatahes selge – odava nafta ajad on lõppenud. Ka edaspidi hakkavad autokütused kallinema. Kas kolme või enama krooni võrra aastas, pole küll teada, kuid hinnaralli jätkub. Sellepärast hakkab üha rohkem raha kuluma ka möödapääsmatuteks sõitudeks.

Kas naftale on alternatiivi? Kindlasti, kuid massiliselt neid veel lähiajal kasutama ei hakata. Muide, ka maagaas võib kallineda. Jäävad üle hübriidsõidukid, mis kasutavad ka elektrit. Kuid seni võib neid Eestis üsna vähe kokku lugeda. Ja massiliselt ei hakata taolisi sõidukeid kasutama ka siis, kui taolised sõidukid parkimistasust vabastatakse nagu Tallinn tegi.

 

blog comments powered by Disqus