Jõgeval peeti esimest korda noorte filmifestivali

Suurel kinolinal tuli ettenäitamisele ka mitu filmi Jõgeva noorte filmimeistrite sulest. Kuigi kokkuvõttes jäi osavõtjate arv oodatust väiksemaks ei muuda see korraldajate sõnul plaani jätkata ürituse traditsiooni ka tuleval aastal.

Kolmanda koha saavutas Martti Kassi ja Mait Jooritsa eksperimentaalfilm “Jakingura”, mis sai ka suurima kunstilise väärtusega filmi eriauhinna. Film rääkis kassist nimega Jakingura ja lähenes maailmale läbi kassi vaateprisma.

Teise koha vääriliseks tunnistas zürii Kaubi Kochi filmi MägiAyvar, mis oli kunagise põnevussarja MacGyver vaimukas paroodia. Nii nagu originaalversioonis, aitas ka seekord MägiAyvarti toruteip, taskunuga ja terav mõistus.

Kõige parema filmi tiitli pälvis seekord amatöörfilmi kompanii OPAD film “Generatsioon”, mis rääkis mõjuva loo poisist, kes langes massimõjutuskanalite ohvriks. Kokkuvõttes oli tegemist õpetliku looga sellest, mis juhtub siis, kui käituda sellena, kes me tegelikult ei ole. Kuigi film oli must-valge, andis see just teosele juurde omanäolisust ja värvi.

Korraldajate sõnul toimub festival ka tuleval aastal ning järgmine kord loodetakse juba suuremat osavõttu. “Filmide esitamise aeg jäi natuke liiga lühikeseks,” rääkis üks ürituse eestvedaja Madis Helisalu. “Tahtsime selle asja enne eksameid kaelast ära saada ega tahtnud seda päris suvevaheajale ka edasi lükata kuna siis kõigil käed-jalad teiste toimetustega seotud,” lisas ta.

Sellel aastal laekus festivalile kuus umbes 10-minutilist filmi, kuid korraldajate ootuste kohaselt võiks see arv järgmine aasta olla vähemalt kolmekordne. “Kavatseme alustada teavitamisega varem ja käia ka koolides, et noored aegsasti rohkem infot saaksid.”

Kuigi korraldajate sõnul tekkis vahel ka tõsiseid tagasilööke, sujus kõik lõpuks ikkagi plaanipäraselt. “Asutuste vahel jooksmist oli ikka suhteliselt palju,” rääkis Helisalu. “Peale selle hakkas festivali eelõhtul jamama ka tehnika, kuid selle saime õnneks paar tundi enne festivali algust töökorda,” lisas ta.

RAIT TÕNNORI

blog comments powered by Disqus