Marati Mustvee vabrik lõpetas eile töö

Aganit? kiirustas oma tööraamatu järele ja lubas ka kolleegidega ühineda. Aega on nüüd küll. 34 aastat Mustvee vabrikus töötanud naine on oma kurvastused kõik juba ära kurvastanud ja püüab vapralt oma töökohaga hüvasti jätta.

Õiget tööd pole õmblusvabriku 99 naisel olnud juba terve aprillikuu. Sest omanik hakkas juba aprilli algul talle vajalikke masinaid ära vedama.

Sisse-välja vooris palju võimalikke vabrikut osta soovivaid ettevõtjaid. Mõni oli väga üleolev, mõni uuris ja puuris päris kaua. Kuuldused võimalikust uuest vabriku omanikust on naisteni jõudnud. See teeb nad lootusrikkaks. Enne sügist peaks olema teada, kes tuleb ja millist tööd on pakkuda ning kui palju töökäsi vajatakse. “Naistel peab olema väga palju head pealehakkamist ja tahtmist, et ümberõpe läbi teha. Siis hakkab kõik sujuma,” nentis Svetlana Aganit?.

Tööjagaja Ljubov Obuhova jagab viimaseid palgatõendeid. Naised topivad need taskusse, mõni paneb ka käekotti. Teatakse, et kohe-kohe tuleb suur ülemus nendega hüvasti jätma.

Sügise peale ei mõtle

Kodus on naistel suvel tööd küll. Pea kõikidel on oma aiamaalapp, seal kasvav kulub marjaks ära. Sügise peale ei taha keegi veel mõelda.

Mustveest plaanivad lahkuda vaid paar-kolm nooremat naist, teatakse ajakirjanikule öelda. Enamik jääb siiski oma koju. Paar naist on juba leidnud tööotsa, üks näiteks proovib müüjaametit selgeks saada.

Aprillis otsiti Mustvee tanklasse müüjat, kuid seal oli vanusepiiriks 25-35 aastat. Svetlana Aganit? ütles, et tema lapsega kodus olev samuti õmblusvabrikust koondatav tütar ei kandideerinudki, sest ta on noorem. Nüüd teadis naine, et tööle võeti hoopis nõutust veidi vanem mees. Põhjuseks keeleoskus, sest noored ei oska vene keelt.

Töökoha leidmine Mustvees on aga väga raske; harva, kui üldse midagi pakutakse.

39 aastat ühes töökohas

Elevus peaaegu tühjas tsehhis tähendab, et suur ülemus on kohale jõudnud. Marati Pärnu vabriku tootmisdirektor Ulve Kull peab lühikese kõne. Tema hinnangul oli Mustvee vabrikus väga töökas kollektiiv, kes selle pooleteise aastaga, mil tema vabrikuga suhtles, tublisti edasi arenes.

Edasi palutakse vabriku staa?ikamad naised meenete järele. Neid on tervelt kuusteist inimest, kes Marati Mustvee vabrikus töötanud kakskümmend viis aastat või rohkemgi. Kõige kauem ? kolmkümmend üheksa aastat ? on vastu pidanud komplekteerija Svetlana Malõseva.

Mustvee vabriku direktor Anatolia Lunina tänab kõiki kolleege. Tema ja üks mehhaanik ning elektrik jäävad ametisse augusti lõpuni. Naised hakkavad üksteise järel minema.

Ulve Kull lubab sügisel kindlasti Mustveesse külla tulla. Ta jagas hommikul enne Mustveesse sõitu 11 Pärnu vabriku töötajale samuti viimased palgatõendid ja jättis nendega hüvasti. Koondati kõik töötajad, kes valmistasid Mustvee varikule tööd ette.

Marati Pärnu vabrikul on töö olemas, Paldiski vabrik aga töötab osalise koormusega. Põhjuseks Aasia ja eriti Hiina odav tööjõud. Veel läheb osa Euroopa vabrikute tööst üle ka Venemaale ja Valgevenesse, sealgi on tööjõud odavam.

Anatolia Lunina pole lootust kaotanud. Sest läbirääkimised käivad. Tema sooviks on, et majas võimalikult ruttu jälle masinad tööle hakkaksid ja naised tööd saaksid.

HELVE LAASIK

Vabriku staa?ikamad töötajad

Svetlana Malõseva 39 aastat
Galina Lagutina 38 aastat
Malle Pu?kina 37 aastat
Olga-Marina Kalinina 37 aastat
Valentina Maspanova 34 aastat
Svetlana Aganit? 34 aastat
Maria Aganit? 32 aastat
Serafima Krivostanenko 29 aastat
Tatjana Koromnova 29 aastat
Ljudmilla Hoffmann 29 aastat
Zina Zulina-Tarelkina 28 aastat
Svetlana Kuzmina 27 aastat
Ljubov Obuhova 26 aastat
Ljubov Mitt 26 aastat
Nadezda Doma?kina 26 aastat
Maria Uleksina 25 aastat

blog comments powered by Disqus