Tallinna abilinnapeaks tõusnud Taavi Aas loodab Ülemiste Vanakesega hästi läbi saada

Rahvasuu on paljude paikade kohta legende loonud ja neid põlvest põlve pajatanud. Tuntuim lugu, mis seotud Tallinnaga, räägib Ülemiste Vanakesest, kes linna uputab, kui see valmis saab. Mismoodi sellesse legendi suhtute ja kuidas loodate Ülemiste Vanakesega läbi saada?

Tallinn pole minu jaoks sugugi võõras koht. Keskkooli lõpetamiseni elasin ma seal. Mis puutub Tallinna valmis saamisesse, siis tegelikult on nii iga omavalitsus kui ka ettevõte selline, mis kunagi valmis ei saa. Seega on Ülemiste Vanakesel täiesti lootusetu olukord, vaevalt et tal kunagi õnnestub vetevood valla päästa.

Abilinnapeaks valiti Teid linnavolikogu esimeheks saanud Toomas Vitsuti asemele. Millal Teile üldse tehti ettepanek kandideerida?

Kandideerimiseks tehti mulle ettepanek möödunud nädalal. Niisiis väga pikalt mõtlemisaega mul polnud. Konsulteerisin inimestega, kelle arvamust ma oluliseks pean, ja nende seisukohta arvestades ütlesin jah.

Missugused valdkonnad on Teie kui abilinnapea pädevusse usaldatud?

Hakkan tegelema linnavara, elamuehituse ja omandireformiga seotud küsimustega. Minu eelkäija Toomas Vitsut oli väga tubli abilinnapea ja alguses jätkangi seda, mis temal pooleli jäi. Nagu kõikjal Eesti omavalitsustes, on ka Tallinnas tulemas suvel volikogu puhkus. Esimene ülesanne ongi see, et kõik need eelnõud, mis on ette valmistatud, jõuaks enne volikogu puhkust istungitel läbi arutada.

Omavalitsustööga olete tuttav ka Põltsamaa linnavolikogu liikmena. Kuivõrd Teie hinnangul üldse probleemide lahendamise olemus suures ja väikses linnas erineb?

Tööd tuleb igas paigas korralikult teha ja minnalaskmismeeleolu pole lubatud kusagil. Loomulikult nõuab Tallinn kui uus töökeskkond minult teatud kohanemisoskust. Samas on omavalitsuse struktuur ja tööpõhimõtted igas piirkonnas võrdlemisi sarnased, hoolimata territooriumide suurusest. Kõikidest üldreeglitest tuleb kinni pidada.

Kuidas iseloomustaksite oma ülemust, Tallinna linnapead Tõnis Paltsu?

Tõnis Paltsuga on kindlasti väga huvitav koos töötada.

Tõnis Palts kuulub Res Publicasse, aga kes on tuntumad keskerakondlased, kellelt võite Tallinnas nõu küsida, olulisemad probleemid julgemini läbi arutada?

Tallinna erakonnakaaslastest olen kõige rohkem suhelnud haridus- ja teadusminister Mailis Repsi, Riigikogu liime Marika Tuusi ja Mustamäe linnaosa vanema Kalle Mihkelsiga. Kõik kolm kandideerisid 2003. aastal Jõgevamaa ja Tartumaa valimisringkonnas Riigikogusse.

Mitmel tuntud põltsamaalasel on kahju, et selline asjalik ja ettevõtlik mees nagu Taavi Aas enam Põltsamaal ei tööta. Millega neid lohutaksite? Kas ehk sellega, et püüate pealinnas midagi ära teha ka kunagise Liivimaa Kuningriigi pealinna heaks?

Tallinnas ümbritseb mind uus keskkond ja suhtlen uute inimestega, kellest paljugi oleneb. Kindlasti ei katkesta ma sidemeid Põltsamaaga. Nädalavahetustel ja vabadel päevadel olen Põltsamaa kodus ja siia jääb ka minu pere. Tallinnas töötamine annab kindlasti väga suure kogemuse ja suured teadmised, mida saan ka tulevikus rakendada.

Kas E-Piimas jõudsite ära teha kõik olulise, mida kavandasite? Millisel tasemel firma annate üle oma mantlipärijale?

Tulundusühistu E-Piim nagu Tallinna linngi ei saa kunagi valmis. Ettevõtte edendamiseks peab alati väga palju plaane olema. Usun, et kindlasti areneb E-Piim edukalt edasi ka tulevikus. Muide, möödunud kuu oli sellele ettevõttele Eesti turul eriliselt hea. Müüsime võrreldes eelmise aastaga kahekordse koguse toodangut. Pärast Euroopa Liiduga ühinemist on Eesti toodetel hakanud kindlasti paremini minema.

Ehk saate aidata kaasa ka sellele, et E-Piimas toodetud Eesti juust on müügil ka Tallinna linnavalitsuse kohvikus?

Niisuguseid asju ma kindlasti ei organiseeri, selleks on hoopis teised inimesed. Ma ei tea sedagi, missugust juustu Tallinna linnavalitsuse kohvikus müüakse, kuid usun siiski, et Eesti juust on Tallinnas populaarne toidukaup.

Võib-olla võtate oma senisest töökabinetist Tallinna kaasa mõne suveniiri, näiteks hiire, kes juustu sööb?

Oi, sellistele asjadele pole ma küll jõudnud mõelda.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus