Siimusti mees valmistab täispuidust treppe

Ise pidi mees panema lisaks stardiabile mängu ka omaosaluse ehk neljandiku vajaminevast summast, samuti tuleb tal endal tasuda hindades sisalduv käibemaks. Treppe on meistrimees valmistanud väikestviisi juba mitu aastat, kuid stardiabist sai ta muretseda töökoja nüüdisaegse sisustuse, mis töö lihtsamaks ja kiiremaks muudab. Käesolevast aastast saab Kalmest ka üsna tõenäoliselt tööandja – treppide valmistajal on plaanis tööle võtta ka paar abilist.

Klient soovis puidust treppi

Treppe hakkas mees valmistama umbes neli aastat tagasi, kui ühel kliendil oli soov saada puidust treppi ja samal ajal juhtus Peeter Kalmele kätte vana käsiraamat, kus üksikasjalik õpetus sees. Nii otsustas ta proovida, kas ta selle tööga hakkama saab. Tuli välja, et saab küll.

Lisaks huvile puutöö vastu, mis Kalmel on olnud lapsepõlvest peale, valis ta oma tööks trepivalmistamise ka seetõttu, et see turg on veel täitmata.

Kalme arvab, et eraettevõtjana läbilöömine on küll raske, kuid samas on võimalus olla iseenda peremees, samuti ei saavuta elus midagi, kui riskida ei julge.

Tööd teeb mees nii Jõgevamaal kui ka üle Eesti. Huvi tuntakse treppide vastu pidevalt, seepärast sisustas Kalme ka töökoja, kus esialgu kasutas omakombineeritud seadmeid.

Trepile kulub paar nädalat

Ühe trepi tegemine võtab mehe sõnul aega umbes kaks nädalat. Trepi valmistab ta sellisest puidust, mida konkreetne tellija soovib, näiteks männist, saarest või tammest.

Kui varem meistrimees suurema osa detailidest, näiteks astmelauad või käsipuud, ostis, siis nüüd valmistab ta need ise.

Puust on ta meisterdanud ka arvutilaudu ja kaminasimsse. Kuigi mees pole oma tööle praktiliselt reklaami teinud, ei ole tal enda sõnul tööpuudust lähitulevikus karta. Tellimusi on praegu rohkem, kui teha jõuab.

Kalme sõnul tuleb puidust treppide valmistamiseks hoolikalt kuulata klienti ja tema soove. Tuleb võtta mõõdud ja teha projekt. “Kui esimest treppi tegin, tuli vist neli projekti teha,” meenutas ta.

Valmistatava trepi hind sõltub sellest, millised on selle mõõdud, samuti sellestki, kas soovitakse sirget või keerdtreppi. Teenuse juurde kuulub ka trepi paigaldamine. Odavaimate treppide hind algab 12 000 kroonist.

Kui uuemad seadmed suudavad meistrimehe tööd niipalju kiiremaks muuta, et ka vaba aega jääb, siis tahaks ta puust midagi nikerdada, näiteks kujukesi. Endale koju on tal kavas lõpuks ometi teha korralik abieluvoodi.

Viimased 7-8 aastat on pärast keskkooli keevitaja kutse omandanud mees töötanud ehitustel.

Peeter Kalme suureks hobiks on veel maalimine, seda küll põhiliselt enda jaoks. Tema kätetööna on valminud akvarellid, seinamaalinguid on tehtud ka tellimustööna.

Vabal ajal käib kuldsete kätega mees meelsasti kalal ja seenel, samuti mängib kitarri. Praegu teeb ta seda oma lõbuks, aga on mänginud ka ansamblis.

EVA KLAAS

blog comments powered by Disqus