Ivari Padar usub, et sotsid pakuvad Jõgevamaal kohalikel valimistel Rahvaliidule tugevat konkurentsi

Mis kaalutlusel sotsiaaldemokraadid tahaksid, et kohalike volikogude valimistel saaksid osaleda mitte ainult erakondade, vaid ka valimisliitude nimekirjades kandideerijad?

Mitmetes maapiirkondades on erakondadesse astumine paljuski sundparteistumise mekiga. Diskuteeriksin ka nendega, kes väidavad, et erakondadesse kuulumine inimesi distsiplineerib. Tallinna linnavolikogu näite põhjal ju teame, kuidas on ühest erakonnast teise üle mindud.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna hinnangul peab olema eesmärgiks, et võimalikult palju elanikke oleks huvitatud kohalikust poliitikast. Paljud inimesed hoiavad kohalikust poliitikast eemale põhjusel, et nad ei taha kuuluda ühtegi erakonda.

Eeltoodut arvestades oleme seisukohal, et linna- ja vallavolikogude valimisel peaks saama kandideerida ka valimisnimekirjades.

Missugust edu prognoosite sotsiaaldemokraatidele sügisestel kohalikel valimistel Jõgevamaal?

Jõgevamaal on tugevalt kanda kinnitanud Rahvaliit. Usun aga, et pakume kohalikel valimistel sellele erakonnale väärikat konkurentsi. Meil on tublisid inimesi, kes kindlasti suudavad kohalikel valimistel võidukalt osaleda.

Kuidas selgitaksite lihtsate sõnadega sotsiaaldemokraatia olemust?

Sotsiaaldemokraatia on mõistusepärane riigivalitsemine, kus eesmärgiks on turvaline riik, mis peab olema kodu absoluutsele enamikule selle riigi elanikest. Poliitikas peab lähtuma sellest, et hüved jaguneksid võimalikult suurele osale elanikkonnast. Sihiks peab olema ikka jõuka keskklassi tekkimine. Sotsiaaldemokraadid ei saa nõustuda maksupoliitikaga, mille puhul on pigem kannatajaks Jõgevamaa ja Võrumaa, võitjaks aga jõukam elanikkonna klass, kes on kogunenud linnadesse. Mõistusepärane valitsemine – nii lihtne see ongi

Kui ajas tagasi vaadata, siis kolm sotsiaaldemokraatide esindajat valiti Euroopa Parlamenti.

Marianne Mikko, Toomas Hendrik Ilvese ja Andres Tarandi valimine Europarlamenti on kindlasti meie erakonnale tippsaavutuseks. Tähtis on, et kõik kolm on tugevad poliitikud ja väga head spetsialistid. Oleme rahul sellegagi, et meie taktitundeline valimiskampaania andis silmapaistvaid tulemusi. Ühtlasi tuli meie edule kasuks ka erakonna Res Publica negativistlikult jõuline kampaania.

Millal võiks Eesti saada sotsiaaldemokraadist peaministri?

Me ei saa välistada, et sotsiaaldemokraadist peaminister tuleb pärast järgmisi valimisi. Samas ütlen, et need valimised võivad toimuda mitte 2007. aastal, vaid varem. Praegune olukord Riigikogus on sedavõrd pingeline, et kuidagi raske on uskuda, et see Riigikogu 2007. aastani vastu peab.

Praeguses Riigikogus moodustab Sotsiaaldemokraatlik erakond opositsiooni koos Keskerakonna ja Isamaaliiduga. Kes võiksid olla aga sotsiaaldemokraatide koostööparterid järgmistel valimistel?

Praeguses opositsioonis käib meil konstruktiivne koostöö Keskerakonnast eraldunud sotsiaalliberaalide ja Isamaaliiduga. Sidemed sotsiaalliberaalidega võivad veelgi tugevneda, loomulikult on see nende poliitikute endi otsustada. Keskerakonnaga ei tee me praegu olulist koostööd erinevatel põhjustel.

Olite aastatel 1991 kuni 2003 Eesti põllumajandusminister. Kuidas hindate järgmiste põllumajandusministrite tegevust?

Tegelikult peaks hinnangu andma põllumehed. Ütleksin, et kõik ministrid on olnud ministrid omas ajas. Jaanus Marrandi roll oli eelkõige europaketi kokkupanemine ja euroläbirääkimiste lõpetamine, millega ta toime tuli. Eesti saavutas ikkagi selle, mis nendes oludes oli võimalik saavutada. Tiit Tammsaare ja tänase põllumajandusministri Ester Tuiksoo ametiaeg on olnud üsnagi lühike. Usun aga, et iga minister teeb oma parima.

Millised arenguvõimalused on Teie hinnangul Jõgevamaa majanduselul?

Jõgevamaa on väga ilus maa. Sellel maakonnal on olemas oma võlu, mida teistel Eestimaa maakondadel pole. Jõgevamaa majanduselus on ja jääb olulisele kohale põllumajandus. Omaette küsimus on, kas põllumajandus kontsentreerub suurematesse või väiksematesse ettevõtetesse. Minu pühaks ülesandeks on leida võimalusi, kuidas üks traditsiooniline peretalu toime tuleb. Katsetan seda ka oma talus Võrumaal.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus