Juhtkiri: Võimumängud kohalikus poliitikas

Põltsamaa vallavolikogu viimasel istungil jäid õhku küsimused, kas võim Põltsamaal ikka püsib kuni järgmiste kohalike valimisteni. Järgmised kohalike omavalitsuste volikogude valimised toimuvad alles aasta pärast – 2025. aasta oktoobris. Sinna on veel üksjagu aega minna. Eelseisva aasta jooksul, mis jäänud on, võib juhtuda mõndagi.
Võib tulla veel isegi uus koalitsioon, kui senised koalitsioonipartnerid enam koostööd ei suuda teha. Aga tegelikult ei puuduta see ainult Põltsamaad, vaid ka teisi omavalitsusi, kus viimase haldusreformiga tekitatud kunstlikud piirid on toonud rohkem suurt poliitikat ka kohalikule tasandile.
Samas tõstatub küsimus, miks kohalikus elus, ükskõik millist maakonda üle Eesti ka ei vaataks, peab olema pidevalt võimumänge. Ühelt poolt tulebki nõustuda volikogu aseesimehega, kes ütleb Vooremaale, et väikses kohas, nagu Põltsamaa, võiksid erinevad poliitilised jõud rohkem koostööd teha, vähem kisklemist olla.
Küsiks isegi lihtsamalt: miks kohalik poliitiline elu peab olema keeruline nagu raketiteadus. See võiks olla arusaadav ka tavainimesele tänavalt, kes üldjuhul maakonna- või tasuta vallalehte
lugedes ei suuda süüvida üksikasjaliselt erinevatesse „tagatoakokkulepetesse” või poliitmängudesse.
Teisalt, fakt on muidugi ka see, et need, kelle arvates võiks olla vähem kisklemist ja poriloopimist, võiksid ka ise peeglisse vaadata.
Mõnikord on kohalikus poliitikas palju kinni selles, kas inimestel on tahe ja soov koostööd teha ja ühiselt vankrit vedada või see puudub.

blog comments powered by Disqus