Raskete nakkushaiguste ennetamine on alati ohutum kui nende läbipõdemine

Terviseameti Lõuna regiooni juht Krista Juhanson tuletab lastevanematele meelde, et uue kooliaasta alguses tuleks üle vaadata lapse vaktsineerimise seis.
Jõgevamaal oli 2023. aasta seisuga 8-aastastest lastest õigeaegselt difteeria, teetanuse, läkaköha ja poliomüeliidi vastu vaktsineeritud 89%. 14-aastastest oli leetrite, mumpsi ja punetiste vastu õigeaegselt korduvvaktsineeritud 89% ja 16-aastastest difteeria, teetanuse ja läkaköha vastu korduvvaktsineeritud vaid 83%.
Krista Juhanson soovitab lapsevanematel koos perearsti või pereõega üle vaadata oma laste vaktsineerimise seis ja teha vajalikud vaktsineerimised esimesel võimalusel. Enne esimest klassi minekut peaks perearsti juures tehtud olema vaktsiin, mis annab kaitse difteeria, teetanuse, läkaköha ja lastehalvatuse vastu. Lisaks peaks laps olema saanud kooli alguseks kaitse ka leetrite, mumpsi ja punetiste vastu.
„Mitmed nakkushaigused võivad olla väga raskete tagajärgedega – vaktsineerimine on tõhusaim ja kättesaadavaim viis oma last ja kogukonda nende haiguste eest kaitsta,” julgustas Juhanson. „Teatud haigused, mille vastu on võimalik vaktsineerida, on ohtlikud just väikelastele ning vaktsineerimine aitab vältida nii rasket haigestumist kui ka tüsistuste teket. Vaktsineerimine on alati ohutum kui haiguse läbipõdemine,” lausus ta.
Juhanson tõdes, et tänapäevased vaktsiinid on ohutud ja efektiivsed. Valdav osa lapseeas tehtavatest vaktsineerimistest kujundavad immuunsuse 90-99% vaktsineeritutest. „Vaktsineerimisest saadav kasu on palju suurem kui võimalike kõrvaltoimete risk,” lisas ta.
Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma sõnul ei ole tänu vaktsineerimisele mitmeid ohtlikke nakkushaigusi Eestis juba aastaid nähtud, kuid enamik neist on endiselt vaid ühe lennu- või laevareisi kaugusel.
„Näiteks on ka sel aastal Eestis diagnoositud mitmeid leetrite ja läkaköha juhtumeid. Tegemist on ägedate haigustega, mis levivad endiselt paljudes Euroopa riikides. Selleks, et kaitsta oma lapsi ning nende raskete haiguste laiemalt levikut Eestis ära hoida, on oluline jälgida lapse vaktsineerimiskalendrit ja teha kõik vaktsineerimised õigeaegselt,“ ütles Mari-Anne Härma.
Riikliku immuniseerimiskava eesmärk on tagada laste ja noorukite õigeaegne vaktsineerimistega hõlmatus.
Eestis võimaldatakse tasuta vaktsineerimist lastele ja noortele tuberkuloosi, B-viirushepatiidi, rotaviirusnakkuse, difteeria, teetanuse, läkaköha, punetiste, leetrite, mumpsi, lastehalvatuse, HPV ja b-tüübi hemofiilusnakkuse vastu. Täiskasvanuid vaktsineeritakse difteeria-teetanuse vastu iga kümne aasta tagant. Samuti võimaldatakse tasuta gripivaktsiini riskirühmadele, sh kuni 7-aastastele lastele.
TERVISEKASSA

blog comments powered by Disqus