Mõisahooned tuleb päästa

Hiljuti otsustas AS Hoolekandeteenused panna Võisiku mõisakompleksi enampakkumisele. 18. sajandil valminud mõisa peahoone ning kõrvalhooned, mis hiljem rajatud, on juba mitmeid kuid tühjalt seisnud ja ilmselt ka niiskuskahjustusi saanud. On suur oht, et need jäävadki mõneks ajaks tühjaks.
Mõisa võimalikul ostjal tuleb arvestada mitmete asjaoludega, mis muudavad taastamistööd keerukaks.
Esiteks võib olla, et hooned on pikalt kütmata seisnuna saanud kahjustusi, teiseks on mõisa peahoone ja mõisaait muinsuskaitse all ja pole niisama lihtne hakata taastamistöödega kohe pihta.
Aga kõige tagatipuks tekib küsimus: milleks seda üldse osta, mida sinna rajada? Niisama, naljaviluks vist ei osta keegi.
Kui ajalooline mõis, mis asub vägevate puudega pargi kõrval, jääbki tühjana seisma ja 1,8 miljoni euro eest ostjat lähiaastail ei ilmu, siis hakkavad laokil ehitised paraku mööduja pilku riivama. Ühtäkki tekib küsimus, kes vastutab, kui hooned jäävadki lagunema ja võsastuvad.
Rõõmustav on see, et juuli lõpus kehtestati Põltsamaa linnas Uue-Põltsamaa mõisa detailplaneering, mis annab arendajale, kes plaanib sinna loodusspaad ja ujulat, rohelise tule. Seegi, Põltsamaa ühisgümnaasiumi kõrval asuv mõis on aastaid tühjana seisnud ühe omaniku käest teise kätte sattudes. Üks viimastest omanikest küll üritas hakata taastama, paraku läksid tema ärid aga põhja … Jääb vaid loota, et Põltsamaa linnas asuv uhke mõisahoone saab viimaks päästetud.
See pole kellegi huvides, kui maakohtades või väikelinnades lagunevad terved Võisiku mõisa laadsed hoonekompleksid.

blog comments powered by Disqus