Põltsamaale kerkib peatselt ajakohane teenusmaja

Põltsamaa vald esitas projektitoetuse taotluse „Kogukonnapõhiste toetatud elamiste loomine teenusmajas” meetmesse Põltsamaa valla kogukonnapõhise toetatud eluasemehoone ehk teenusmaja rajamiseks. Taotlus rahuldati ning teenusmaja ehitus on saamas reaalsuseks.
Nii peaks Põltsamaa linna Roheline tn 1a kinnistule (vana turuplats) kerkima peatselt uus, keskkonnasäästlik, ökonoomne ja ajakohase kogukonnapõhise toetatud elamisega teenusmaja. See peaks kergendama vähese abi- ja toetusvajadusega inimeste iseseisvat igapäevaeluga hakkamasaamist kodus elades, ennetamaks nii institutsionaalsele hooldusele sattumist. Inimene saab edasi elada oma kodus, tema toimetulek paraneb ja tagatud on väärikas vananemine, sotsialiseeritus ning ligipääsetavus teenustele ja tegevustele.
Sotsiaalkindlustusameti andmetel on valla elanike hulgas pensionäre 26,89% (Eesti keskmine 22,56%) ja puudega inimesi 13,89% (Eesti keskmine 8,93%)). Puudega inimeste arvukuselt on Põltsamaa vald 79 omavalitsuse arvestuses 18. Puudega tööealisi on 452 inimest (vanuses 16–64,5 eluaastat) ja eakaid 820 (vanuses 64,5+ eluaastat). Abi- ja toetusvajadusega inimeste arv on suur, samuti hooldust vajavate inimeste arv ning abivajadus on pigem suurenev. Hoolduskulud on seoses üldhooldereformiga samuti teinud suure hüppe
(0,4 miljonilt 1,6 miljonini) ning vajalik on arendada teenuseid, et säiliks valla suutlikkus pakkuda vajalikke teenuseid.
Toetatud elamine võimaldab pakkuda elamispinda erinevate erivajadustega elanikele (eakad, nägemis-, kuulmis-, liikumispuudega inimesed), kes ei saa enam olemasoleval elamispinnal hakkama (pesemisvõimalused puuduvad, ise kütta ei jõua, vesi kaevus ja raske tuua, suur maja, et korras ja soojana hoida, ei saa liikuda treppidel, elab 2.–4. korrusel). Samas oleks neil võimalik iseseisva eluga jätkata väikeses korteris või väikese toega. Samamoodi on liikumisraskusega inimesel teenusmajas võimalik hakkama saada nii ratastooliga kui kõnnikäruga liikumisel. Teenusmajja tuleksid üürikorterid, kus on väikesed kööktoad koos wc ja dušiga.
Projekti abikõlblik kogumaksumus on 2 995 235 eurot. Maksimaalne toetuse suurus on 2 396 188 eurot, Põltsamaa valla omaosalus on 599 047 eurot.
Ehitusprojekti koostab Ribbon Consult OÜ. Projekti toetatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest ning projekti on kaasrahastanud Euroopa Liit.
VOOREMAA

blog comments powered by Disqus