21. sajandi arusaamad mehelikkusest: milline on tänapäeva mees?

SISUTURUNDUS

Tugevus, vaprus, pühendumus naisele keda armastate ja ohverdus ühiskonna huvides – selliseid väärtusi hindas kunagi tõeline mees. Kuid ajad on muutunud ja ilmselt nõustute, et me ei saa enam võrrelda kaasaegset kahekümne esimese sajandi meest keskaja stoilise maailmavaatega õilsate rüütlitega mehelikkuse mõiste on tõelises muutumises.  Loomulikult muutuvad ühiskonna moderniseerimisega soorollid ja kaovad stereotüübid, mis on kollektiivses teadvuses sajandeid varitsenud.

Mida tähendab siis olla mees tänapäeva maailmas?

Tundlik inimene

Esiteks ei piira tänapäeva inimest enam vananenud ootused: sellised stereotüübid nagu “mehed ei nuta” kaotavad ka tänapäeva kontekstis oma tähenduse. Selle asemel, et oma emotsioone alla suruda, väljendavad mehed üha enam oma emotsioone vabalt, näidates tundlikkust ja haavatavust. Kaasaegne inimene mõistab, et tõeline tugevus on individuaalsus, võime rääkida oma tunnetest, luua emotsionaalseid sidemeid inimestega ja otsida psühholoogilist abi ning mitte järgida ühiskonna norme.

Perekonnapea

Traditsiooniliselt on mees tuntud kui perekonnapea  – leivateenija -, kuid tänapäeval ei ole paljudes kodudes mehed enam ainsad perekonna toitjad. Eriti alates feministlikust liikumisest on pidevalt arutatud soolise võrdõiguslikkuse ideed, nii et sissetulek ja vastutus perekonna ülalpidamise eest ei sõltu enam soost. 

Suhtele mitte pühenduv inimene

Siiski on oluline märkida, et tänapäeva mees otsustab üha sagedamini, et ta ei soovi traditsioonilist perekonda. Kuid see ei puuduta ainult mehi– ka naised ei pööra üha enam perekonnaseisule tähtsust, nad otsustavad lapsi mitte saada. Naastes mehelikkuse juurde, viivitavad mehed tänapäeval romantiliste suhete loomisega või otsustavad üldse mitte pühenduda ja valivad üksinduse tee. Otsus olla vallaline või vältida siduvaid suhet on täiesti isiklik valik, sest paljud 21. sajandi mehed hindavad endiselt romantilisi suhteid, partnerlust ja traditsioonilist perekonnakäsitlust. 

Täheldatud suundumus on aga viinud asjaoluni, et mehed on nüüd avatumad alternatiivsetele suhtemudelitele, nagu avatud suhted, polüamooria või ebatavaline peredünaamika. See muutus tõestab, et erinevad suhte- ja vaba eluviisi mudelid on muutumas aktsepteeritavaks tänapäeva ühiskonnas, mis on kohanemas 21. sajandi arusaamaga mehelikkusest – partneriga või ilma, mehe seksuaalelu jääb sama kvaliteetseks. Naudingu saavutamine pole kunagi olnud lihtsam: siin yesyes e-poes leiab iga mees unustamatuteks hetkedeks parimad sekslelud – tuhanded mehed maailmas on seda juba proovinud. 

Tänapäeval otsivad mehed isiklikku õnne

Samuti on oluline märkida, et mehed keskenduvad tänapäeval rohkem oma karjäärile, isiklikule arengule ja oma huvidele, sõltumata ühiskonna ootustest. Pole asjata, et sotsiaalvõrgustikes koguvad populaarsust meessoost mõjutajad, kes julgustavad vallandama oma individuaalsust, hoolitsema oma välimuse eest ja keskenduma isiklikule arengule nii füüsiliselt kui ka vaimselt, jättes romantilised suhted tagaplaanile. Meeste jaoks võib õnn aga sageli tähendada lõbutsemist sõpradega ja muretut elu ilma tavaliste töö- ja perekonnakohustusteta.

Loomulikult püütakse tänapäeval taastada ka vana arusaam mehelikkusest: igatsus traditsioonilise perekonna ja härrasmeheliku ohverduse järele.

 

blog comments powered by Disqus