Eesti Vabariik 100 juubelitordi konkursi võitis Jõgevalt pärit kondiitri Marju Männiku muraka-kodujuustu tort. Konkursi võitja selgitas välja möödunud aasta viimase päeva õhtul Tallinnas Vabaduse väljakul toimunud rahvahääletus ning võiduretsepti järgi valmistatavat maiust saavad proovida Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud presidendi vastuvõtu külalised.
Juubelitordi konkursile esitati 66 võistlustööd. Marju Männik, kes on praegu Tallinnas Viru tänaval tegutseva kohvik-pagarikoja Rukis peakondiiter, mõtles konkursi tarvis välja muraka-kodujuustutordi, millele annavad maitsenüansse riivitud must leib ning köömnenaps Kristallkümmel. Sellest, et Marju Männiku võistlustöö kümne parema hulka jõudis, kirjutas Vooremaa oma möödunud aasta 23. detsembri numbris. Tegelikult oli Marju tort selleks ajaks žürii poolt juba kolme parema hulka arvatud, ainult et selle vahevooru tulemusi polnud veel avalikustatud.
- detsembriks tuli Marjul valmistada konkursimaiust nii palju, et sada inimest sellest väikese lõigu maitsta saaks. Maitsmiseks pandi laudadele valmis sada taldrikut, kõigil peal kolm tordilõiku – igast finaalitordist üks. Ning iga maitsja sai vastavale tahvlile kõige rohkem meeldinud tordi nimetuse juurde kleepsu panna.
Seisti järjekorras
“Rahvas seisis juba tund enne degusteerimise algust järjekorras ning enamasti oli tegemist vanemaealise publikuga. Kartsin, et minu köömnenapsuga maitsestatud tort neile ei meeldi, aga see hirm osutus asjatuks: võit oli päris ülekaalukas,” ütles Marju Männik.
Ta viibis ka ise Vabaduse väljakul ja sai hääletust jälgida. Ning kui võit käes, tuli tal minna ajutisse stuudiosse telekaamera ette intervjuud andma minna.
“Eks ma olin ette hoiatatud ka, et võib-olla tuleb intervjuud anda,” ütles Marju Männik.
Selle üle, et nii žürii kui ka rahvas tema loomingut nii kõrgelt hindas, oli ta väga õnnelik, samuti selle üle, et tema välja mõeldud retseptiga maius nüüd presidendi vastuvõtu lauale jõuab. Mis võiks eesti kondiitrile veel suuremaks tunnustuseks olla?
Juubelitordi konkursi korraldasid Eesti Vabariik 100 toimkond, Vabariigi Presidendi Kantselei ja kokandusportaal Nami-Nami.
“Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tordi valimine oli väga põnev protsess ning rahva valitud tort jõuab presidendi vastuvõtu lauale esmakordselt,“ sõnas presidendi peakokk ja konkursi žürii esimees Taigo Lepik.
Nami-Nami eestvedaja, Pille Petersoo sõnul kujunes Eesti Vabariigi juubeliks korraldatud konkurss oodatust osavõturohkemaks. “Kõik kolm finalisti olid võidu väärilised, aga Marju töö oli ka minu isiklik lemmik,” ütles Pille Petersoo.
Ei vaja küpsetamist
Marju Männikul ei tule presidendi vastuvõtu tarvis torti siiski ise valmis teha, vaid selle ülesande täidab Eesti aasta kondiiter 2017 Kadri Reinach oma meeskonnaga. Marju ülesandeks on torditegijaid juhendada. Tegelikult ei tehtagi valmis üht suurt torti, mida siis vastuvõtu ajal lahti lõikama ja laiali jagama hakataks, vaid 2000 väikest n-ö kahe-ampsu tordikest, mis külalisi juba taldrikutele paigutatult ootavad.
“Arutame veel presidendi peakokaga läbi, kuidas koogikesi nii disainida, et kõik algsed kaunistuselemedid – murakad, riivleib ja põdrasammal – ära mahuksid,” ütles Marju Männik.
Tema võidutöö polegi klassikaline tort, sest selle põhi küpsetamist ei vaja. Ahju asemel on selle valmistamiseks vaja hoopis külmkappi. Küsimusele, kust aga võtta keset talve murakaid, vastas Marju Männik, et kaubandusvõrgus neid külmutatud kujul siiski liigub.
“Ka oma võistlustöö valmistamiseks kasutasin külmutatud marju,” ütles Marju Männik.
Jõulude ajal oli tal aega ka paar päeva Jõgeval vanematekodus veeta. Ent siis tuli jälle töösse sukelduda: Tallinna kesklinna kohvikus jätkub kliente ka pärast jõulu- ja uusaastaelevust.
Kes juubelitordi konkursi võidumaiust ise valmistada soovib, leiab Marju Männiku loodud retsepti portaalist Nami-Nami.
RIINA MÄGI